И НОВИ ПРОИЗВОДИ И... Никола Стоилковић

Панчево

Никола Стоилковић, директор Туристичке организације Панчева

ПРОМОЦИЈА ГРАДА  С ЊЕГОВЕ ЗЕЛЕНЕ СТРАНЕ

• Поред индустријског и културно-историјског наслеђа Панчева, будућност туристичке понуде овог града је у наутичком туризму и његовој ”зеленој” страни“
• Туристичку понуду Панчева употпуњују и бројне градске манифестације

– Лепо време је пред нама, туристичка сезона је кренула, а тиме и све бројније активности Туристичке организације Панчева. Имали смо мали проблем са временским условима, односно, високим водостајем па катамаран није могао да почне са радом у планирано време, али већ ових дана крећу прве промотивне вожње и то у сарадњи са панчевачким основним школама кроз коју ћемо ученицима тих школа град показати са воде. Први гости су нам били ученици Основне школе “Олга Петров” из Банатског Брестовца,  који су се 28. маја провозали катамараном – каже за Старт 013 директор Туристичке организације Панчева Никола Стоилковић. Он даље истиче да Туристичка организација свакодневно ради на побољшању услова рада катамарана, па је тако његов рад недавно усклађен са новим прописима о безбедности саобраћаја. Циљ је промоција града Панчева односно његове зелене, еколошке стране, где јесте највећи задатак променити ту погрешну слику о Панчеву као еколошкој црној рупи како је овај град последњих деценија приказиван, сматра наш саговорник. У свему томе Туристичка организација има подршку градских власти, а посебно већнице Катарине Бањаи, која је задужена за животну средину.

ГРАДСКИ ПОНТОН
Директор Стоилковић подсећа да је од Покрајине добијен новац како би се уредио градски понтон односно пристаниште. Оно ће бити регистровано, ограђено, биће постављен видео надзор, чиме ће се Панчево наћи на наутичкој мапи као место где ће  пловила моћи безбедно пристати, искрцати се и обезбедити потребним залихама и уједно и посетити Панчево.

– Заједно се трудимо да промовишемо зелену страну града јер Панчево је град који лежи на три реке: Дунаву, Тамишу, а ту је и Надел, а свакако наша предност је и то што је Панчево једини град у Србији у чији центар се може ући директно са реке. Зато се све више трудимо да промовишемо наутички туризам који јесте будућност туризма овога града – објашњава директор Стоилковић. Он напомиње да су људи који се озбиљно баве овом граном туризма убеђени да Панчево има савршене услове за његов развој, за постављање марина, зимовника, за вајборд и скијање на води, као и за веслање. То је разлог зашто је наутички туризам, као и индустријско и културно-историјско наслеђе основа на којима се базира туристичка понуда града Панчева. Директор Стоилковић подсећа да се Панчево тако и представило на овогодишњем Сајму туризма и набраја све оно што се у граду може видети, од светионика на Дунаву, Вајфертове туре, панчевачког Музеја и Музеја аутомобила до индустријског наслеђа овог града. – Током априла су наш град посетили људи који се баве вејбордом, “Dragon project” из Београда, који су и светски прваци у кајтингу. Они су извршили мерења и дошли су до закључка да Бела Стена има идеалне услове за бављење овим спортовима. Бела Стена је наш недовољно искоришћен бисер и у наредном периоду ми ћемо се потрудити да је доведемо у ред у чему очекујемо подршку како из Панчева тако и из Београда – каже наш саговорник и наводи да са панчевачким ЈКП ”Хигијеном” постоји сарадња по питању чишћења Беле Стене, као и са ЈКП “Зеленилом” тако да ће се и ове године ово п  острво на Дунаву бити уређено.

– У сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Војводине, које ће туристе упућивати у наш град и све оно што он нуди, ми стварамо нов туристички производ, где ће све оно што Панчево има, уз разгледање града са реке и из ваздуха, авионом или змајем, чинити једну веома занимљиву понуду. У свему томе имамо подршку Града, али нам је за све то потребна и подршка Панчеваца – каже Стоилковић и додаје да је прошле сезоне катамаран био веома успешан: превезао је преко 3600 људи, од којих је око 600 њих било странаца, највише из земаља бивше Југославије, али и из Немачке, Мађарске, Румуније, Бугарске, па чак и Турске. Директор каже да је и ове сезоне циљ тај број посетилаца и вожњи катамараном и напомиње да се катамаран може и изнајмити на сат или цео дан, а да се заинтересовани могу обратити Туристичкој организацији Панчева.

“ДАНИ ВАЈФЕРТА”
На манифестацији “Дани Вајферта” у културно-уметничком програму ће се посетиоцима представити бројни музичари, од група Резервни план и Црвене јабуке, првог дана, до Вајфертових тамбураша и  Легенди, последњег дана манифестације. Поред тога, у суботу ће бити одржан и канцерт Ане Марије  Харфе, као и промоција кратких прича Наде Малек и школе карикатуре Николе Драгаша. Поред музичког, биће и других програма: од промотивних вожњи катамараном и предавања о историји Панчева до приказивања гастрономских специјалитета и крафт пива.

Поред свега тога, туристичку понуду града Панчева чине и манифестације које се у овом граду одржавају готово свакодневно. Ипак, најважније су оне које су градске и које имају директну подршку Града. Једна од њих која предстоји јесу “Дани Вајферта”, који ће се одржати 8, 9. и 10. јуна, а коју ће испратити богат културно-уметнички програм: од представљања старих заната, гастрономских специјалитета карактеристичних за овај део Баната до бројних бендова, КУД-ова и хорова. – За сада имамо пријављених 36 локалних удружења за “Дане Вајферта”, међу којима се издвајају мале, крафт пиваре. По први пут на овој манифестацији ће се у дворишту Вајфертове пиваре одржати такмичење малих пивара које долазе из бројних земаља, попут Словеније, Естоније, Чешке, Турске, Мађарске, тако да ће ова манифестација ове године бити међународног карактера. Уз такмичаре, имаћемо и светски признате судије тако да пратимо ту експанзију малог, крафт пиварства. Наша идеја јесте да прикажемо и подржимо старе занате па позивам све да нам се јаве, ми ћемо сваку идеју подржати на исти начин на који је нас подржао Град Панчево.

В. Илић

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево