ОСТВАРУЈУ СЕ СТРАТЕШКИ ЦИЉЕВИ... Саша Павлов

СРЕЋНА 2020.

Саша Павлов, градоначелник Панчева

ХВАЛА ГРАЂАНИМА НА СТРПЉЕЊУ И ПОВЕРЕЊУ

• Након 40 година чекања, Панчево је добило прву директну страну гринфилд инвестицију, и то светског глобалног лидера у области производње аутомобилских компоненти, компанију ЗФ из Немачке
• Панчево ће бити индустријски центар и локомотива развоја не само јужног Баната

Прошле године у ово време, када сте ме питали како оцењујем протеклу годину, одговорио сам Вам да бих био задовољан да свака буде као 2018. Данас могу рећи да је 2019. још боља у смислу конкретизације изведених пројеката и реализације инвестиција. Имамо резултате који су видљиви и које већ сада могу да осете и наши суграђани. Вредно смо радили од првог дана овог мадата и преузимања одговорности и ступања на власт у Панчеву.

Заокружили смо наше приоритетне стратешке циљеве, а то су изградња повољног пословног амбијента, отварање пословне зоне за директне стране и домаће инвестиције, отварање нових радних места и смањење стопе незапослености, као и повећање конкурентности на тржишту рада са циљем побољшања материјалног положаја запослених суграђана. Желим да се захвалим грађанима Панчева на стрпљењу и поверењу,  јер да би се велики стратешки циљеви остварили, потребно је пуно улагања, пре свега у инфраструктуру и потребно је време да би се изградио систем који је деценијама био запуштен.

Пратећи визују председника Републике Србије и доследно вођену политику на свим нивоима власти – републичком, покрајинском и локалном – имамо реалне и видљиве резултате већ сада, а у наредном периоду ће се они у пуном капацитету одразити на побољшање стандарда и услова живота и рада у Панчеву. Ми не причамо празне приче, ми радимо и наставићемо и кроз нови развојни циклус и стратегију да имамо шта да покажемо. У складу с овим, истакао бих да сарадња са вишим нивоима власти никада није била боља, и да је захваљујући напорима на државном нивоу и разумевања онога што град Панчево јесте и што ће тек постати за нашу државу, а то је покретач развоја привреде, и остварено све до сада планирано.

Што се тиче сарадње са покрајинским нивоом власти, можемо рећи да је сада на највишем могућем нивоу, и да је то резултат рада ове власти. Ту такође имамо партнерство и важне пројекте које су Покрајинска влада и покрајински секретаријати суфинансирали, а који су од највећег значаја за Панчево и за цео Јужни Банат.

Дакле, након 40 година чекања Панчево је добило прву директну страну гринфилд инвестицију и то светског глобалног лидера у области производње аутомобилских компоненти, компанију ЗФ из Немачке. Ова инвестиција је једна од највећих у Србији и у своје две фазе укупно ће износити преко 160 милиона евра и отвориће минимално 1000 нових радних места. Прва фабрика, односно прва фаза ове инвестиције је завршена, а свечано отварање, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића, уприличено је 12. јуна ове године. Већ више од 400 људи се запослило током прве фазе изградње компаније. У току је изградња друге фазе и научно-истраживачког центра као треће фазе. Долазак ЗФ-а  је показао колико је то битно, јер је таква реномирана компанија одмах привукла и нове инвестиције.

После ЗФ-а, дошао још један озбиљан инвеститор, као што је немачка компанија „Бросе“, у области аутоиндустрије. Компанија „Бросе“ отвориће погон у Панчеву, где ће запослити око 1.100 људи, од чега 460 високообразованих. Ради се о две изузетне компаније, које ће заједно запошљавати преко 2500 људи на територији Северне пословне зоне и то са изузетно високом просечном платом, знатно већом од садашње просечне плате у Србији, што ће у сваком смислу позитивно утицати на конкуретност локалног тржишта радне снаге. То су капитално интензивне инвестиције, које заједно износе преко 350 милиона евра, а које су уз то и еколошки оправдане, са високотехнолошком производњом, уз коју Панчево постаје центар аутомобилске индустрије.

Ових инвестиција не би било у Панчеву да претходних година нисмо спровели финансијски изузетно захтевне активности на дефинисању и опремању Северне пословне зоне у којој су своје место нашле и домаће компаније на укупној површини од шест хектара земљишта, са капацитетом за најмање 150 нових радних места и као замајац за даљи развој врло важног сектора – микро и малих предузећа.

Не би било ни функционалне пословне зоне  да нисмо донели одлуку да уђемо у инфраструктурно најозбиљнији пројекат у задњих десетак година, а који се реализује на територији Панчева, а то је изградња градског фекалног колектора познатог као Потамишки колектор, који је суфинанансиран од стране Покрајинске владе, чиме ће Панчево бити сврстано у ред ретких локалних самоуправа у Србији које поседују ову инфраструктуру, неопходну за квалитетно и безбедно функционисање комуналног сектора и даље привлачење нових инвестиција.

Такође, морам да подвучем да је брз и квалитетан административни апарат Градске управе омогућио да пружимо у кратким роковима потребну логистичку подршку за две огромне инвестиције на локацији јужне индустријске зоне, а то је изградња постројења „Дубоке прераде“ и ТЕ-ТО (Термоелектрана-Топлана), инвестиције Газпром Енерџи Холдинга, која се реализује у зацртаној динамици, те ће у овим погонима у наредној години посао наћи још око сто суграђана.

Резултати су реални и видљиви. Године 2015. на територији града Панчева  било је регистровано 1.824 привредних друштава и 4.638 предузетника, а почетком 2019. године  било је регистровано 1.957 привредних друштава, што је  133 више, и 5.167 предузетника, односно 529 предузетника више. Почетком 2015. године на евиденцији незапослених било је регистровано 11.089 лица, а према последњим статистичким подацима, са стањем на дан 30. септембар 2019. године,  има их  7.011, значи 4.078 мање. У периоду од 2016. до данас, Град Панчево је реализовао пројекте укупне вредности од 3.758.700.000 динара од чега је из локалног буџета издвојено 2.796.639.032,18 динара.

Када говоримо о визији развоја града у наредном периоду, Панчево остаје доследно својој традицији индустријског центра и локомотиве привредног развоја регије Јужног Баната и целе наше државе. У том контексту у наредном периоду биће попуњени капацитети пословне зоне „Север“ окончањем преговора са заинтересованим страним инвеститорима, те се реактивирати индустријска зона „Гринфилд I, II и III“ у склопу ширег подручја Јужне индустријске зоне. Ово ће довести до још већег пораста запослених и позитивних миграционих кретања ка нашем граду. Паралелно са тим ствараће се услови да град постане и привлачно место за живот кроз унапређење квалитета еколошких параметара и квалитета пружања здравствених, социјалних, образовних и комунално-инфраструктурних услуга, те проширењем постојећих туристичких садржаја, који град већ сада брендирају као предводника манифестационог туризма.

Суграђанкама и суграђанима у 2020. години желим, пре свега, добро здравље и породичну срећу и стабилност, јер је то најважније, а дубоко верујем и знам да ће све ово на чему смо радили допринети и бољим материјалним приликама, подизању стандарда, унапређењу пословних прилика и удобнијем животу свих у нашем Панчеву.