ВИШЕ ОД РАЗГОВОРА... Гојко Божовић и Немања Ротар (Фото: Александар Стојковић)

Разговор с поводом

Дејан Боснић, директор Градске библиотеке Панчево

МАЈСКИ ДАНИ“ У ЗНАКУ ЈУБИЛЕЈА

• Ове године Мајски дани књиге посвећени су јубилејима, тако да ће посетиоци имати прилике да се боље упознају са животом и делом неких од наших најзначајнијих књижевних стваралаца који ове године обележавају неки јубилеј

Крај маја месеца је и ове године, као и претгодних, у Панчеву је резервисан за сада већ традиционалну манифестацију Мајски дани књиге иза које стоји Градска библиотека Панчево. Како, уочи ове манифестације, за Старт 013, каже директор Дејан Боснић, тема овогодишњих Мајских дана књиге су јубилеји и то највише у вези великог јубилеја који Градска библиотека обележава ове године, а то је 100 година од њеног оснивања и самог почетка рада у Панчеву.

– Увод у овогодишњу манифестацију је било и обележавање још једног јубилеја, а то је обележавање Дана словенске писмености и културе. Том приликом је представљен и нови број Читалишта”, наше стручне и научне публикације за теорију библиотекарства. Намера нам је била да се током манифестације сетимо јубилеја важних књижевних стваралаца који су обележили сам крај двадесетог и почетак двадесет и првог века – каже Боснић и за прво вече манифестације најавио да ће се говорити о књижевници Светлани Велмар Јанковић, која је преминула пре тачно десет година и која је за собом оставила један од најзначајнијих књижевних опуса у послератној српској књижевности. О њеном стваралаштву говорио је књижевник и есејиста Гојко Божовић.

– Следеће вечери, у среду ће се говорити о још једном значајном јубилеју, 40. годишњици од изласка „Хазарског речника“, дела једног од најпревођенијих и светски најчувенијих домаћих аутора, писца и професора Милорада Павића. О стваралаштву аутора и самом „Хазарском речнику“ говориће проф. др Сава Дамјанов – напомиње наш саговорник и додаје да ће се у склопу Мајских дана ове године говорити и о Милошу Црњанском, иако је за њега прошла година била јубиларна. О раду нашег највећег романописца свих времена и човека који је везан за наш град где је и сам провео неколико година, у четвртак, у 20 часова, говориће проф. др Мило Ломпар, један од највећих познавалаца његовог рада и дела.

Поред тога, у оквиру манифестације обележиће се и три деценије од смрти фронтмена једне од највећих рок група са простора бивше Југославије, Милана Младеновића. Из личног угла, о овом музичару, али и о времену у ком је живео, говориће уметница фотографије и књижевница Зорица Бајин Ђукановић, која је највише и фотографисала ЕКВ током каријере.

– Ове године смо донекле изашли из уобичајених оквира Мајских дана пошто нисмо успели довести овогодишњег Ниновог лауреата, који због болести не може напуштати Бања Луку. Ове године Нинова награда такође обележава јубилеј, наиме, прва ова награда додељена је 1954. године – наводи Боснић.

А што се тиче дечјег програма Мајских дана,
представљена је књига наше суграђанке
Драгане Младеновић „Кад ствари пољуде“, која је, заједно са колегиницом Мимом Гаврилов, приредила и књигоиграњац. Одржано је и едукативно предавање о значају спашавања угроженог земљишта на нашој планети, о чему су говорили Милица Ђурђев и Горан Топић, волонтери покрета Свесна планета – спасимо земљиште. Деци је представљена и књига „Гугуто мемето“ Стефана Митића Тићмија. Ту није крај, Градска библиотека ће својим најагилнијим младим читаоцима доделити 10 похвалница, а уз то и још неке пригодне поклоне.