Дебељача

 Мађарска реформаторска црква

  НЕМА ФРЕСАКА И ИКОНА, ЈЕР…

 

   • Данашњи облик црква је добила 1938 године, након реновирања

 

Црква је зидана осам година, од 1830. до 1838. године, и то на темељима старе цркве која је, до темеља, изгорела у пожару. Цркву је пројектовао инжењер Шагок Аладар, а данашњи монументални облика добила је 1938. године, након већег реновирања.

У унутрашњости цркве, на њеној западној страни, је хор. На хору се налазе механичке оргуље из 1871. године, дело радионице Ковач Јаноша из Сегедина. Механички сат на хору цркве, из 1909. године, израђен је у радионици Пантелић, из Земуна. Клупе су израђене од храстовине.

Црква је једнобродна грађевина. Изнад улаза има висок звоник. Спољашњи изглед и ентеријер су карактеристични за реформаторске цркве, пошто у овим црквама нема фресака, икона, нити скулптура уобичајених у црквама других вероисповести. Наиме, реформатори се не клањају свецима и зидови су зато једноставни, бели и рељефасти.

Западна фасада има трем, који је франкиран паровима стубова  и стубаца са канелурима, који се налазе на високим постаментима са стопом. У троугаоном фронтону уписан је цитат из Библије. Изнад двокрилних улазних врата налази се високо надсветло. По једна ниша налази се на западној фасади, лево и десно од врата. Нише су уоквирене пиластрима. У тимпанону источне фасаде налази се уписана година заврштетка изградње цркве.

                                                                                                             СиБ

(Према: Културно наслеђе Баната – европско наслеђе)