И ПАДИНА У ГУЧИ... Ана Жолнај Барца и Ненад Поповић на изложби у Гучи

Падина

Богато културно лето у Падини – у току „Дани Падине“

СЛОВАЧКА КЕЦЕЉА КАО УКРАС И ПОТРЕБА

• Ове године манифестација протиче у обележавању 212 година од доласка Словака на ово подручје

Пошто је у јуну одржана популарна манифестација „Гуча у Падини“, и то по девети пут.

у Падини се од 4. августа одржавају „Дани Падине“, богата културна и туристичка манифестација, са разноврсним садржајима из раних области друштвеног и забавног живота.

Иначе, „Гуча у Падини“ je организована под будним оком Туристичке организације општине Ковачица, чија је директорка Драгана Латовљев изразило посебно задовољство што је та манифестација високо позиционирана у јеку туристичке сезоне у овој општини.

Победник „Гуче у Падини“ био је Трубачки оркестар Данијела Костић из Новог Сада, који се тиме стекао право учешћана „правом“ Сабору трубача у Гучи.

Прича о Гучи ту се не завршава.  Сем „Гуче у Падини“, била је, на неки начин, и Падина у Гучи. Наиме, већ педесет година Галерија наивне уметности из Ковачице сарађује са Центром за културу Гуче, па је тако директорка Галерије Ана Жолнај Барца, заједно са руским амбасадаром у Србији Александром Чепурином и министром без портфеља у Влади Србије Ненадом Поповићем, отворила изложбу слика у Гучи, управо у време одржавања Сабора трубача.

ПРВИ КОРАЦИ… креативна дечја радионица у огранку Општинске библиотеке

Враћамо се у Падину, где су у току „Дани Падине“, који ће уз богат и разноврсни програм трајати све до средине септембра. Протеклог викенда у Падини је концерт одржао и Дејан Петровић, а у спортској хали „Долина“ узаврелу атмосферу употпунили су и 11 чланова популарног Биг Бенда.

Посетиоцима „Дана Падине“ у понуди су и радови сликарске колоније, а у организацији Општинског удружења инвалида.  Сем тога, богатом програму придружила су се и пионири и јуниори Добровољног ватрогасног друштва, који су одржали показну вежбу како се успешно гаси изненадни пожар. Љубитељи етно садржаја могу да уживају у изложби у Словачком етно музеју „Петраш“, под називом „Словачка кецеља као украс и потреба Падинаца“, а наступао је и дечји фолклорни ансамбл. Ни ту није крај, у организацији Општинске библиотеке, у огранку ове библиотеке у Падини одржавају се летње дечје креативне радионице, где се деца уче првим самосталним корацима у креирању свог властитог поимања света око себе.

Треба подсетити да  „Дани Падине“ ове године протичу у обележавању 212 година од доласка Словака на ово подручје.