САРАДЊА СА ЧЕШКОМ... Дарко Богосављевић

Бела Црква – РЕЧ ИМА…

Дарко Богосављевић, председник Општине Бела Црква

ОЧЕКУЈЕМ ДАЉИ РАЗВОЈ НАШЕ ОПШТИНЕ

• Финансирањем и суфинансирањем пројеката, праве се први кораци ка оживљавању привредних активности, а када тај циљ будемо остварили стаћемо чврсто на ноге и поставити темељ за бржи развој општине

Оно што бих посебно истакао, то је да смо створили амбијент у којем потенцијални инвеститори могу да раде и отварају нова радна места. Географски положај општине омогућио је изузетну сарадњу са општинама из Румуније на пројектима прекограничне сарадње и повлачења средстава из претприступних фондова ЕУ.

У том смислу је и реализација пројекта „Чувари традиције“, у оквиру којег је инвестициона компонента била комплетна реконструкција и опремање Дома културе у Кусићу, а акценат културна размена и унапређење сарадње. На истом ИПА позиву у оквиру компоненте економски развој, одобрен нам је и пројекат „Изградња мреже пијаца у прекограничном региону Оравица – Бела Црква“, којим је обезбеђена изградња савремене затворене пијаце на 1978 м2 бруто површине. Пројекат је вредан 953.820.000 евра, а знатно ће побољшати снабдевање становништва и туриста хигијенско-санитарно исправним намирницама.

Финансирањем и суфинансирањем пројеката, праве се први кораци ка оживљавању привредних активности, а када тај циљ будемо остварили стаћемо чврсто на ноге и поставити темељ за бржи развој општине. Држава највише помаже локални развој, имамо одличну сарадњу и очекујемо да се она настави како би наша општина даље напредовала. Индустријска зона ће, уколико све буде ишло по плану, бити завршена до лета идуће године. Радови су почели крајем 2016. године и мислим да можемо да будемо задовољни њиховом динамиком. Од укупно 138,5 милона динара од виших нивоа власти обезбеђено је чак 98 милиона. Један од заинтересованих инвеститора, „BRIDGE SRB“, производњу обуће започео је септембра прошле године у закупљеном простору, и за сада је у овој фабрици запослено 200 Белоцрквана.

За нашу општину је веома важно и специфично то да имамо изузетно добру сарадњу са Републиком Чешком, која је преко Чешке развојне агенције и Амбасаде Чешке Републике реализовала бројне пројекте и то не само у областима значајним за чешку националну заједницу, већ за све становнике, као што је ревитализација изворишта у Стражи, изградња канализационе мреже у Крушчици и балон сале у истом селу.

Прво смо урадили измену ПГР као законског основа за уређење индустријске зоне која се простире на 14 хектара. Завршене су три фазе изградње саобраћајница, тротоара и паркинг места, изградња канализационе мреже приводи се крају. Обезбеђена су средства за комплетно осветљење, ових дана нас очекује избор извођача радова на овом послу. Радимо и на довођењу гаса од изворишта „Тилва“ до крајњих корисника.

Велики је број незапослених, па је свакако приоритет отварање нових радних места.  Једино тако ћемо младима омогућити да остану у нашој варошици и дају допринос њеном развоју у сваком смислу те речи.

Уређење и комунално опремање инфраструктуре, реконструкција и надоградња водоводне и канализационе мреже и израда пројектно – техничке документације, такође, спадају у приоритетне послове у наредном периоду, рекао је, између осталог,  Дарко Богосављевић, председник Општине Бела Црква,  у свом последњем овогодишњем интервју за Старт 013.

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква