КОРИСТИТИ СВЕ ПОТЕНЦИЈАЛЕ... Душан Дакић

Алибунар – РЕЧ ИМА…

Душан Дакић, председник Општине Алибунар

ВЕТРОПАРК И КАО ВЕТАР У ЛЕЂА ЗА…

• Алибунар данас спада у ред општина које могу да послуже као позитиван пример рационалног и одрживог управљања животном средином

У години која је иза нас, тим на челу локалне самоуправе интензивно је радио на најважнијим изазовима наше општине. Након бурних времена, општини Алибунар неопходна је стабилност која ће бити основа за добро функционисање целе општине. Лично сматрам да је у нашој општини потребно створити услове и повољну климу за привредна улагања, те се првенствено морамо потрудити да будемо интересантни за инвестиције.

Ове године белгијска компанија „Elicio“ отворила је, други по реду, ветропарк у нашој општини, са  21 турбином, укупне вредности 80 милиона евра, а које је користе енергију ветра нашег поднебља. Захваљујући томе, можемо рећи да Алибунар данас спада у ред општина које могу да послуже као позитиван пример рационалног и одрживог управљања животном средином, у складу са националном стратегијом повећања удела енергије из обновљивих извора у укупној потрошњи електричне енергије. Ветропарк ће обезбедити не само поуздано и квалитетно снабдевање електричном енергијом, већ ће и утицати на наш рурални и пољопривредни развој. Затим, уз помоћ Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије отпочели су радови на тоталној реконструкцији Основне школе у Владимировцу, на којој ће бити замењено све сем темеља. Наиме, ова школа изграђена је пре више од 50 година од азбестних монтажно-демонтажних елемената. Након завршетка радова, добићемо један у потпуности функционалан објекат који задовољава све савремене стандарде у погледу здравља, безбедности и просветне делатности.

С обзиром да општина Алибунар спада у трећу групу развијености, што нас сврстава у неразвијене општине Републике Србије, тај незавидан положај можемо окренути у нашу корист кроз приоритет који можемо имати приликом усмеравања средстава из одређених фондова. Такође, у великој мери треба искористити могућност прекограничне сарадње која нам може помоћи у спровођењу појединих пројеката.

Уколико се заиста потрудимо и радимо на томе свакодневно, општина Алибунар може бити прелепо место за живот. Добар географски положај у близини магистралног пута, као и предивна Делиблатска пешчара са својим природним капацитетима, добри су предуслови и за озбиљан развој туризма на нашем поднебљу. Верујем да је у будућности  могуће од Алибунара направити занимљиво место које ће својом богатом понудом привлачити туристе.

Општина Алибунар јединствена је по много чему, па тако и по својој мултикултуралности која се одликује богатством националних мањина, што између осталог, пружа и могућност међуграничне сарадње. Алибунар обилује многим изворима, бунарима и геотермалним водама, а плодне оранице обележје су овог краја у ком многи људи живе од пољопривреде.

Општина Алибунар поседује заиста много потенцијала, али се у исто време суочава са великим изазовима, од пада броја становника, велике незапослености, привредне неразвијености, старења становништва.

Када говоримо о привреди, поменућу фабрику обуће „Парилаб“, затим производњу и продају пластичних производа „Рото Алибунар“, производњу пластичних маса „Тим“, комплекс за производњу биогаса „Биогас“ итд. који успешно послују на територији наше општине. Међутим, и поред ових успешних примера, потребно је отворити још погона и  више развијати привреду, као главни ослонац даљег развоја.

У наредној години бавићемо се решавањем текућих проблема и обавеза, али и плановима за будућност, који ће уз јасно одређену стратегију развоја наше општине и дефинисане приоритете, општини Алибунар донети дуго очекивани просперитет. Сигуран сам да ће наредна 2019. година за општину Алибунар бити много успешнија од претходне, и да ће се коначно код нас завртети точак развоја.

Свим читаоцима Старт 013  желим успешну 2019. годину, добро здравље и благостање на свим пољима.

Пројекат „Алибунар јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Алибунар.