ЛЕПШИ И ЗЕЛЕНИЈИ ГРАД... Данило Бјелица

Наш домаћин

Данило Бјелица, директор ЈКП “Зеленило“ Панчево

МИ СМО ТУ ДА УДОВОЉИМО ГРАЂАНИМА

• Ових дана запослени ЈКП „Зеленила“ из Панчева имају пуне руке посла, од кошења траве до пролећног уређења паркова и зелених површина по граду
• Ове године Панчево је добило 3400 нових стабала, а ових дана ће бити постављени и бројни цветни аранжмани по граду

Сваког пролећа Панчевци имају прилику да у парковима у граду, али и на градским улицама, уживају у бројним и занимљивим цветним аранжманима за које је заслужно ЈКП „Зеленило“. Међутим, поред тих аранжмана, пролеће је доба године када ово градско предузеће има највише посла, од уређења паркова, зелених површина и кошења траве до уређења гробаља и рада градских пијаца:

ПОЊАВИЦА
  Поњавица је природно добро које је пре четири године дато ЈКП „Зеленилу“ на управљање и од тада је много тога урађено, сматра директор овог предузећа. Како он каже решен је начин изловљавања, формирана је озбиљна чуварска служба која је активна 24 часа дневно и цела обала је под контролом, а редовно се контролише и квалитет.
– Ми управљамо овим природним добром које се налази на територији две МЗ, Омољице и Банатског Брестовца, и морам рећи да са њима имамо одличну сарадњу у свему томе. Управљањем овом природним добром ми чувамо ту нетакнуту природу, рибљи фонд Поњавице, као и видре које ту живе, а које су веома ретке у Војводини – објашњава Бјелица и додаје да је до сада у једном делу приобаља Поњавице урађено одмуљавање и сечење трске, као и да ће се ово предузеће потрудити да путем пројеката на међународним конкурсима обезбеди све оно што је потребно како би се овај посао квалитетно обављао и убудуће.

 

– Пре маја, током којег су ове године временски услови били веома неповољни, озбиљно смо били активни што се тиче кошења траве и град смо држали под контролом али смо тада, у мају, када је било чак 24 кишна дана, били принуђени да застанемо са кошењем. Ових дана се враћамо овим нашим активностима, радимо појачано са свим екипама на терену и очекујемо да ће се наредних дана све вратити у нормалу – каже Данило Бјелица, директор ЈКП „Зеленило“ и напомиње да је ово период године када је кошење траве апсолутни приоритет овог предузећа.

Кошење траве…

Поред кошења траве, „Зеленило“ је ових дана окренуто још и уређењу паркова у граду, што је такође радован посао овог предузећа за ово доба године. Како наш саговорник каже, кренуло се у редовно одржавање парковских мобилијара и дечијих игралишта, чиме се бави једна екипа „Зеленила“ која је свакодневно на терену. Директор Бјелица додаје да се грађани могу и директно обратити овом предузећу и пријавити све оно што захтева реакцију „Зеленила“ по питању мобилијара у парковима на шта ће запослени у најкраћем року реаговати како би сви Панчевци могли уживати у времену проведеном у неком од паркова у граду што, по његовом мишљењу, и јесте суштина онога чиме се „Зеленило“ бави.

БАШТЕ И БАЛКОНИ
  ЈКП „Зеленило“ и ове године организује конкурс за најбоље уређену башту и балкон. Сви грађани могу пријавити своју или компијску башту или балкон на телефон 013 346 923 или путем електронске поште komercijala@jkpzelenilo.co.rs. до 1. јула. Све пријављене локације ће тада обићи комисија „Зеленила“ и 9. јула ће прогласити најбоље који ће, као и сваке године до сада, добити пригодне награде.

 

– Крајем априла кренули смо и са садњом цветног материјала по граду за шта смо одвојили око 100 хиљада садница. Како смо навикли да и током ових радова имамо одређене проблеме, и све њих ћемо решавати у ходу, а наше екипе ће све уочене или пријављене недостатке на постављеним цветним аранжманима у најкраћем могућем року отклонити – каже Бјелица и додаје да је током ових месеци и сектор високе вегетације овог предузећа имао посла тако да је у граду посечено неколико стотина стабала, углавном оних који су завршили свој животни век или су се осушила па као таква могу представљати опасност за грађане или имовину.   Директор „Зеленила“ напомиње да ово предузеће не сече здрава стабла, али и додаје да је то могуће једино уз одобрење градске комисије и то само ако за такав потез постоји добар разлог попут развоја и просперитета града. Он наводи и да је предузеће на чијем је он челу, од почетка ове године до сада, засадило око 3400 нових стабала по граду што је, како и он сам каже, импозантан број за град величине Панчева.

Садња цвећа…

– Поред тога, радимо и на орезивању дрвореда и стабала по граду и формирању крошњи дрвећа. Током зиме  имали смо снеголом који Панчево не памти деценијама па смо већ крајем фебруара и почетком марта завршили са отклањањем оштећених и поломљених крошњи са стабала, а тренутно радимо на формирању крошњи стабала у складу са правилима струке – додаје директор Бјелица.

Када је реч о гробљима, „Зеленило“ ту наставља са активностима на проширењу Новог гробља. Како каже директор Бјелица, у току су завршни радови на три нова поља овог гробља,   тако да се може очекивати да прво од њих буде завршено током ове године. У склопу редовних активности, „Зеленило“ и ове године доста ради на уређењу и одржавању зелених површина на свим панчевачким гробљима.

БАШ НАРОДНА… Народна башта ових дана

– Панчевачке пијаце раде у капацитету који није у нивоу претходних година, а ту пре свега мислим на панчевачки „бувљак“, који је 2014. и 2015. доживео пад, али који од тада функционише у том обиму. Неизвесност дугорочног опстанка „бувљака“ отежава за нас веома важно питање како се он треба развијати у будућности. У том смислу ми размишљамо, испитујемо јавно мнење и тражимо слична искуства других како би нашли начин на који ову пијацу треба унапредити. Мишљења смо да ће се „бувљак“ свакако развијати и ми не желимо да га се одрекнемо већ да га модернизујемо, пошто сматрамо да Панчево то заслужује – каже Бјелица и наводи да се доста тога променило и по питању продаје зелене пијачне робе, која се данас највише продаје током јутра, а не током целог дана,  што „Зеленилу“ поставља задатак како осмислити рад пијаца у тим новим условима, а да то буде у интересу и града и грађана Панчева. И то је оно због чега постоји „Зеленило“, да уређује и улепшава град што је интерес сваког Панчевца, сматра директор Бјелица и наглашава одличну сарадњу овог предузећа са градским властима али и са осталим јавно-комуналним предузећима у граду у реализацији тог задатка.

И. Владан