ОД СВОЈЕ 6. ГОДИНЕ... Данијела Миљковић

Наша саговорница

Данијела Миљковић, уметнички руководилац КУД ”Младост” Ковин

МЛАДОСТ ЈЕ ТО ШТО КРАСИ НАШУ „МЛАДОСТ“

Наши наступи су увек запажени и награђивани громким аплаузима публике, што је нама најбољи показатељ квалитета, а и учесници смо и покретачи бројних хуманитарних акција, на шта смо најпоноснији – истиче Данијела Миљковић

Културно-уметничко друштво “Младост” из Ковина је за нешто више од две деценије рада забележило значајне резултате на бројним такмичењима и смотрама. Од 2001. године када је ово КУД формирано као фолклорна секција при Другој месној заједници у Ковину па све до данас, за све што је постигнуто најзаслужније су генерације чланова друштва које су током година истом љубављу очувале традицију “Младости”, каже за Старт 013 Данијела Миљковић, уметнички руководилац и кореограф овог ковинског КУД-а.

– Од 2005. године када је КУД “Младост” званично формиран, учествовали смо на многим такмичењима и забележили смо запажене резултате, две године заредом освајали смо прво место на међународном такмичењу “Нишавски хоровод” који се одржава у Димитровграду. Старија група је освојила девето, а млађа шесто место на престижном такмичењу “Златни опанак” који се одржава у Ваљеву, Наши наступи су увек запажени и награђивани громким аплаузима публике, што је нама најбољи показатељ квалитета. Учесници смо и покретачи бројних хуманитарних акција на шта смо најпоноснији – наводи прва дама “Младости” и објашњава да ово друштво данас броји 80 чланова који раде у три групе, дечји ансамбл, омладински ансамбл и ветерани.

ЈЕДАН ОД ТРИ… ансамбл оних између деце и ветерана

Поред планираних гостовања по Србији, у наредном периоду КУД “Младост” очекују гостовања у Румунији, Македонији и Босни и Херцеговини, као и традиционални годишњи концерт на коме се најбоље може видети напредак који је свака група играча успела остварити. У оцени сваког напретка посебно значе искрена критика и савети који долазе од чланова других КУД-а са којима “Младост” негује добру сарадњу. Наша саговорница напомиње да “Младост” има максималну подршку у своме раду, како од стране Општине Ковин, на челу са председницом Сањом Петровић и Друге месне заједнице и њеног председника Југослава Ивковића, тако и од стране Туристичке организације Ковин и њене директорке Дивне Кирилов.

– Фолклором се бавим од своје шесте године. Од 2001. године преузимам групе и пуне 22 године радим као уметнички руководилац и кореограф КУД “Младости” из Ковина. За све те године рада усавршавала сам се похађањем семинара за уметничке руководиоце и увек стицала нова искуства и знања, Кроз све те године рада, кроз наше друштво су прошле читаве генерације играча које су за мене оставиле бројне и јако лепе успомене на наш рад и дружење – каже наша саговорница и додаје да је посебно поносна на то што се сада дешава а то је да се у рад друштва данас прикључују деца чланова из првих генерација.

Данијела Миљковић сама признаје да важи за веома строгог шефа ансамбла, али напомиње да између ње и деце влада велико другарство и неизмерна љубав. Кад је реч о раду са новим члановима КУД-а, Данијела наглашава да је сваком детету које је дошло у “Младост” да научи да игра пружена максимална посвећеност.

– Проблем у нашем месту је да веома мали број деце има стварну жељу да се бави фолклором па смо ми принуђени да покушамо да од сваког детета направимо озбиљног играча. За групе са којима тренутно радим имам само речи хвале, а надам се да ће у наредном периоду бити још боље и да ће се појавити још играча са озбиљном жељом да се баве фолклором – оптимистична је Данијела Миљковић, уметнички руководилац КУД “Младост” из Ковина.

(Старт 013)