НЕЗАБОРАВНИК... Тигран Киш испред обновљеног споменика палим борцима у Великом рату

Панчево

Данас је 8. новембар – Дан града Панчева

СЕЋАЊЕ НА ОНЕ КОЈИ НИКАД НЕ УМИРУ

• Све оне који су животе дали у Првом светском рату, као и касније у Другом светском рату и у ратовима деведесетих да бисмо ми данас живели у слободи и независности, Град Панчево никад неће заборавити – поручио је Тигран Киш, председник Скупштине Града Панчева, након полагања венца на споменик палим борцима у Великом рату

Пре 105 година, на данашњи дан, 8. новембра, Први батаљон Другог пешадијског пука Моравске дивизије, под командом капетана Петра Арачића ушла је у Панчево.

Био је то крај Великог рата и крај Аустрогарске монархије, чији су војници већ увелико били на путу за Пешту и Беч, не пропуштајући прилику да успут са собом понесу све што се могло отети или украсти. Али вратимо се Панчеву.

  По уласку српске војске у Панчево, положај председника Српског народног већа и градоначелника Панчева заузима Јован Богдановић, а Велика народна скупштина у Новом Саду (12 – 25. новемба 1918) доноси Резолуцију о прикључењу Војводине Краљевини Србији, односно о њеном отцепљењу од Угарске.

Осми новембар се, најпре као Дан општине, а потом и као Дан града Панчева, обележава од 2001. године.

Као и сваке године тако и ове, свечаност обележавња Дана града почела је полагањем венаца на споменик борцима Великог рата, на старом православном гробљу у Панчеву.

У оме града Панчева, венац је положио Тигран Киш, председник Скупштине Града Панчева, који је, истичући да је 8. новембар један од најзначајнијих датума у историја Панчева, потом рекао:

„Период Првог светског рата, период од 1914. до 1918. године, представља период великог страдања српског народа, а исто тако и његовог успона на политичкој мапи света, период када је српски народ показао невероватну храброст, одлучност, слогу да сачува самосталност и да сачува државност. Много је датума из прошлости Србије и нашег народа на коју ми морамо да будемо поносни. Не само у Првом светском рату, него и касније у Другом светском рату. Политика сећања, откако је 2012. године Александар Вучић дошао на власт, однос према прошлости се мења. Ми отварамо музеје, снимамо филмове, пишемо књиге, обнављамо споменике.

Данас с поносом морам да кажем да је овај споменик, као једно за Панчево значајно културно наслеђе, обновљен захваљујући Влади Републике Србије, Министарству за рад, борачка и социјална питања и Граду Панчеву и представља доказ да је ово што сам рекао тачно. Драго ми је да смо данас ту да посведочимо једном обновљеном споменику који је значајан за историју града Панчева. У данашње време је јако важно да се сећамо прошлости, јер живимо у времену када се покушава да се историја измени. Стога су ови датуми јако важни и преносити знања о тим датумима на млађе генерације је веома важно.

Све оне који су животе дали у Првом светском рату, као и касније у Другом светском рату и у ратовима деведесетих да бисмо ми данас живели у слободи и независности Град Панчево никад неће заборавити. Вечно ћемо их се сећати, слава им и хвала“ поручио је Тигран Киш.