Панчево

У сали Народног музеја свечано обележен 6. октобар

ДАН КОЈИ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА

• Захваљујући, првенствено,  Борису Матијевићу и Музичком центру, било је то вече за памћење

Јуче је у сали Народног музеја одржано Вече поезије и музике, посвећено 6. октобру, дану када је Панчево, пре 54 године, ослобођено од фашизма.

Организатор ове, по свему, оригиналне вечери, био је Борис Матијевић, угледни панчевачки музичар и диригент, оснивач и  руководилац Музичког центра, чије су чланице биле главне звезде ове, по много чему, спектакуларне приредбе.

Пошто је историчар и кустос Срђан Божовић присутне госте подсетио на  октобарске дане 1944. године, када је после три дана борби и 25 погинулих црвеноармејаца и пет партизана, 6. октобра, Панчево ослобођено од фашизма.

У прикладном амбијенту, са  застававама са петокраком и оне са српом и чекићем, певале су се партизанске песме, некад и те како популарне, а данас, ето, препуштене забораву. Да тако не мора и да буде побринули су се Брас квартет и Вокална група Музичког центра, као и солисткиње Биљана Голубовић и Невена Гаврановић.

У програму су учествовали и рецитатори. Тако је Јасмина Милановић  публику подсетила на Бранка Ћопића и Петровачку цесту, а Синиша Батало на страдање Бреста и Преверову „Барбару“.

Вече је,  како другачије, завршено отпеваним Козарачким колом, уз нескривено одушевљење презадовољне публике.

(Старт 013)