НИЈЕ СВЕ У НОВЦУ... Јелена Бјелица

Опово

Јелена Бјелица, директорка Центра за социјални рад Опово

НАУЧИЛА САМ ДА СЕ НЕ РАДУЈЕМ УНАПРЕД

• Треба радити на промоцији и афирмацији хранитељства
• Најлакше је помоћи новцем, али таман када помислите да сте проблем решили…

Сем о корисницима социјалне помоћи у утврђивању критеријума за њено коришћење и о насиљу и врстама насиља, са директорком Центра за социјални рад Опово Јеленом Бјелицом, разговарали смо и геронто домаћицама, хранитељству, помоћи старијим лицима…

Како каже директорка Бјелица, када је дошла у ову установу она је имала развијене услуге геронто домаћица, а уведена је услуга личног пратиоца детета. Данас, по новим прописима, Центар није лиценциран за те послове већ су они поверени овлашћеној фирми са којима ова установа сарађује и чији рад надзире. – Ми као социјална установа покушавамо да одговоримо на потребе наших корисника. Осим наведених услуга социјалне заштите у току 2017. године пријавили смо се на конкурс Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова са пројектом који се односио на унапређење геронтолошких услуга у општини Опово. На наведеном конкурсу успели смо да добијемо новац за реализацију пројекта у трајању од три месеца. На тај начин ангажована су лица која су старачким домаћинствима пружала услуге сређивања окућнице, цепања дрва, ситних поправки, кречења и сл.

Центар за социјални рад Опово тренутно има 23 детета на смештају код хранитељских породица а има и децу у домском смештају. Када је већ реч о хранитељству, наша саговорница наглашава да овај центар има мало хранитељских породица и понавља да би требало радити на афирмацији хранитељства. Она додаје да има доста пријава за хранитеље али да доста њих не испуњава неки од услова да би се тиме бавили. – Хранитељска породица и постоји као замена за праву породицу у којој ће дете моћи да оствари ту емотивну везу коју у домском смештају не може.

– Најлакше је помоћи новцем, тада су сви задовољни али са другим проблемима се често дешава да се, таман кад помислите да сте га решили, он поново јави. Зато сам научила да се не радујем унапред већ да будем задовољна сваким, и најситнијим напретком – каже директорка Јелена Бјелица, осврћући се на свој рад у Центру за социјални рад за који, после рада у просвети, каже да је за њу и да се у њему нашла.

РЕЧ – ДВЕ И О…

На чело Центра за социјални рад Опово директорка Јелена Бјелица је дошла из просвете где је радила као педагог и то 2014. године као в. д. док је следеће године постављена за директора. Када је реч о запосленима, ова установа има три стручна радника: педагога, психолога, који пола радног времена ради као супервизор и социјалног радника, за чије запошљавање је Центар прошле године, после одласка колеге у пензију добио сагласност. Од запослених у Центру раде још и правник, шеф рачуноводства и административни радник.

–  Ми смо јако мала установа са троје стручњака који све послове обављају као један тим. Сваке среде одржавамо састанке на којима одлучујемо како ћемо и шта даље радити – објашњава директорка Бјелица.

И. Владан

(Старт 013)

Пројекат „Опово – сва четири насеља са све четири стране општине“ суфинансира Општина Опово

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства