БРИГА О СВИМ ГРАЂАНИМА... Дарко Богосављевић

СРЕЋНА 2020.

Дарко Богосављевић, председник Општине Бела Црква

ИЗА НАС ЈЕ ЈЕДНА ИЗУЗЕТНО УСПЕШНА ГОДИНА

• Неопходно је било створити што повољније услове за долазак инвеститора и зато смо се максимално ангажовали на пројекту инфраструктурног опремања Индустријске зоне и, што се тог посла тиче, радови се приводе крају

Одмах на почетку да кажем да ову, 2019. годину, сматрам као изузетно успешну за општину Бела Црква.

До прошле године имали смо само једно предузеће, Фламант, и то је било све. Локална самоуправа је зато себи као круцијални задатак поставила решавање  проблема незапослености, односно колико је год више могући смањити га. Зато је највећи део активности локалне самоуправе Бела Црква и мене као председника општине, био усмерен ка стварању услова за отварање нових радних места, како би млади остајали у Белој Цркви, а они који су пљачкашком приватизацијом остали без посла поново нашли запослење.

За тако нешто неопходно је било створити што повољније услове за долазак инвеститора и зато смо се максимално ангажовали на пројекту инфраструктурног опремања Индустријске зоне, и што се тога тиче, радови на том послу приводе се крају.

Ових дана  у току су радови на комплетном асфалтирању прилазних саобраћајница и самог подручја зоне, а идуће године биће урађени тротоари и паркинг места. За потребе корисника урадићемо и потпуно нови хидрантску мрежу, са много већим капацитетима. Тренутно се приводе крају радови на подбушењу канала ДТД,  након чега ће бити створени услови за гасификацију целе општине Бела Црква, као и саме Индустријске зоне, што је, свакако, један од предуслова за долазак било којег инвеститора.

Иначе, ове године завршили смо и посао на изградњи затворене пијаце, површине 1978 метара квадратних. Ова прелепа пијаца, не само да ће побољшату услове снабдевања становника Беле Цркве, него и туриста који у све већем броју посећују нашу општину.

Сама изградња пијаце исфинансирана је ИПА пројектом прекограничне сарадње општина Оравице из Републике Румуније и Беле Цркве.

Изградња фискултурне сале, показало се није било празно предизборно обећање, радови су увелико одмакли, и њихов завршетак, крајем наредне године,  значиће много за развој спорта наше општине, али и за рекреативне активности свих оних који то желе.

Сем тога, након посете председника Србије Александра Вучића Белој Цркви, и његовог обећања Белоцркванима, у насељеним местима наше општине, као и у самој Белој Цркви, асфалтирано је на десетине километара путева.

Истакао бих и посебну сарадњу са Чешком Републиком, која се огледа не само у помоћи око инфраструктурних пројеката, него, ево, ових дана интензивно разговарамо о подизању једне фабрике на подручју Индустријске зоне, а у току је израда пројектно-техничке документације за израду пречишћивача отпадних вода, који ће, сем у Белој Цркви, пречишћавати отпадне воде и из Црвене Цркве, Врачев Гаја и Кусића. Комплетне радове финансира Чешка развојна агенција.

Истакао бих и то да се посебно трудимо да на разне начине изађемо у сусрет и особама са инвалидитетом, тако да смо им недавно помогли у послу око сређивања простора за њихово окупљање и дружење.

Што се школства тиче, после завршетка реконструкције комплетне фасаде ОШ „Жарко Зрењанин“, урађена је и реконструкција фасаде ОШ „Доситеј Обрадовић“.  Сређивање „Доситејеве“ финансирано је кроз пројекат „Норвешка за вас  – Србија“, уз подршку Краљевине Норвешке и Владе Републике Србије и УНОПС имплементацију.

Кад је у питању сарадња са вишим органима власти, покрајинским и републичким, без њихове помоћи већина посла не би могла бити урађена, а оно што посебно очекујемо, то је помоћ у уклањању грађевинског отпада у Индустријској зони, велики посао, који ми не можемо сами да исфинасирамо, али оно што од нас зависи – биће одрађено.

Са великом извесношћу очекујем да ће 2020. година бити још успешнија, да ћемо отварати фабрике и запошљавати наше суграђане, а да ћу ја, као и до сада, сваке среде, у разговору са њима имати шта да чујем и наћи начина да на прави начин реагујем, и на њихово и на моје задовољство.

За крај, свим грађанима наше Беле Цркве и наше  Србије желим срећне божићне и новогодишње празнике, уз остварење, за њих,  свих најзначајнијих жеља.

Пројекат „Општина Бела Црква – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Бела Црква.