РЕЗУЛТАТИ ВЕЋИ ОД ОЧЕКИВАНИХ... задовољни учесници Завршне конференције пројекта

Пландиште – Темишвар

Завршна конференција пројекта „Заједно за инклузивну заједницу“

РЕЗУЛТАТИ КОЈИ ПРЕВАЗИЛАЗЕ ОКВИРЕ ПРОЈЕКТА

• Сви индикатори  су испуњени,  неки премашени за 100 посто и Пројектни тим може бити задовољан реализацијом пројекта, који се званично завршава 22. 12. 2018. године

Општина Пландиште је током протеклих 18 месеци, са партнерима из Румуније, Фондацијом “Сперанца“ и Хуманитарном организацијом „Сачувајмо децу”,  филијала Темишвар, успешно реализовала пројекат “Заједно за инклузивну заједницу“.

Завршна конференција пројекта одржана је у Темишвару, на којој је, најпре,  Себастијан Биланин, менаџер пројекта, који је говорио о резултатима који су остварени пројектом и рекао да су много већи од предвиђени. Захваљујући изузетном партнерству и међусобном разумевању, током пројекта је едукацију на тему инклузије деце прошло 82 просветна радника, 7 више од планираног броја. Такође, 968 деце је учествовало у радионицама на тему инклузије, од којих је 317 деце из угрожених породица,  а пројектом је било планирано укупно 500 деце, 250 из угрожених породица. На кампу у Бањи Херкулане, који је трајао 7 а не 5 дана ,како је пројектом планирано, летос је било укупно 55 деце, 25 више од планираног броја. Апсолутно су сви индикатори  испуњени,  неки премашени за 100 посто и Пројектни тим може бити задовољан реализацијом пројекта који се званично завршава 22. 12. 2018. године.

О одрживости пројекта је речено да су представници културно – уметничких друштава суседних, пограничних општина  из Маргите, Великог Гаја, Ливада и Банлока имали неколико заједничких наступа, да се деца дописују путем друштвених мрежа  и да ће се сарадња наставити и у наредном периоду.

Присутнима се потом обратио Владан Тадић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару, који је похвалио прекограничну сарадњу која доноси конкретну добит и бенефит пројектним партнерима, али је изузетно значајно и можда и најважније то што се успотављају  партнерске и пријатељске везе, које могу да буду трајније од самог партнерства које може да престане завршетком пројекта.

Владан Младеновић, заменик председника Скупштине општине Пландиште, званични представник ОпштинеПландиште, у свом обраћању је рекао да су проблеми општина које се граниче  слични. То су препознали партнери на пројекту што је допринело да се он успешно реализује и да се у међувремену успоставе изузетно добри пријатељски односи, који превазилазе оквире пројекта.

Заменик председника СО  Пландиште је посебно истакао да је на Промотивној конференцији рекао да ће бити задовољан ако пројекат буде макар једном детету измамио осмех на лицу. На Завршној конференцији каже да је те осмехе видео, не једном, него много пута  током реализације пројекта.  У име партнера, присутнима који су директно или индиректно учествовали у бројним активностима  и реализацији пројекта, обратиле су се и  Делиа Балнежан  и Родика Груjеску.

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.