Општина Ковачица – знакови поред пута

ВОДИЦА ПОСВЕЋЕНА УСЕКОВАЊУ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА У ЦРЕПАЈИ

• И данас се сматра да водица лечи све болести

Капела на водици посвећена је Усековању главе Светог Јована Крститеља. Налази се у атару села – потес Стари виногради, где се некада налазило насеље Козловац, које је расљено још у 18. веку.

Почетком 19. века подигнута је капела и зидани крст, који су трајно обележили постојање насеља којег данас више нема. Током првих деценија 20. века поред капеле изграђен је конак за смештај тежих болесника и њихових пратилаца.

Локално становништво и данас верује да вода са ове водице лечи све болести.

ВОДИЦА ПОСВЕЋЕНА СИЛАСКУ СВЕТОГ ДУХА – ТРОЈИЦИ У САМОШУ

• Из затвора је понео кашику, а онда је њоме из покајања ископао бунар

Капела на водици посвећена  силаску Светог духа – Тројици налази се на самом ободу села. Бунар је ископао 1930. године, по повратку са дугогодишње робије, Емил Марков, и то кашиком коју је, као успомену, понео са собом из затвора. Покајнички чин није прошао незапажено код богомољачког братства, које је одмах по оснивању 1932. године организовало подизање капеле, с тим што је бунар остао у њеној унутрашњости.

Самошка водица је споменик који је сачувао све одлике сакралног народног градитељства  на тлу Доњег Баната, а запис на спољашњем зиду, урађен у плитком рељефу, открива  нам битне моменте из њене прошлости.

(Старт 013)

(Према: Културно наслеђе Баната – европско наслеђе)