ПОЧЕТАК... Марија Јевић на отварању „Банатског хлеба“

Банатско Ново Село

Били смо на 9. кулинарској манифестацији „Банатски хлеб“ и – уживали

ХЛЕБА И ИГАРА, АЛИ НА БАНАТСКИ НАЧИН!

• У име „Новосељанки“ све госте и учеснице поздравила је Снежана Баба, прва дама овог српско-румунског удружења жена, која је још једном потврдила оно што се већ зна: да „Новосељанке – Boboacele“ остају истрајне на путу очувања и афирмације традиција и обичаја Срба и Румуна у свим сегментима њиховог заједничког, братског живота

 

У Банатском Новом Селу, у организацији Удружења жена „Новосељанке – Boboacele“, у суботу, одржана је кулинарска манифестација „Банатски хлеб“, девети пут.

У справљању хлеба на посебан, банатски начин, учествовало је више удружења жена из Баната, чије су се представнице здушно трудиле да стекну наклоност Саше Мишића и Африма Пнишија, више него компетентних чланова жирија. Али за нас, све оне заслужују њихову наклоност и зато, што се нас тиче, све су– победнице. И зато нема имена, као ни потписа испод слика.

На почетку манифестације све учеснице и гост поздравила је Марија Јевић, градска већница за културу, која је у свом инспиративном обраћању истакла значај „Банатског хлеба“, не само као гастрономске манифестације, већ и манифестације која афирмише традиционалне културне и мултикултуралне вредности овог краја, али подстиче и манифестациони туризам, тако да ће и убудуће наилазити на подршку Града Панчева, и не само та манифестација него и све активности и „Новосељанки“ и других удружења на том плану.

Поред већнице Јевић, манифестацији је, испред Града Панчева, присуствовала и Маја Витман, градска менаџерка, као и представници Румунске амбасаде и Националног савета румунске националне мањине.

ПРВА ДАМА… Снежана Баба, председница „Новосељанки“

У име „Новосељанки“ све госте и учеснице поздравила је Снежана Баба, прва дама овог српско-румунског удружења жена, која је још једном потврдила оно што се зна: да „Новосељанке – Boboacele“ остају истрајне на путу очувања и афирмације традиција и обичаја Срба и Румуна у свим сегментима њиховог заједничког, братског живота у Банатском Новом Селу.

Суботњи угођај, осим укусног банатског хлеба који је свима послужен, бројне посетиоце одушевио је и наступ најмлађе фолклорне групе Дома културе „3. октобар“ Банатско Ново Село.

Све у свему, угођај за памћење.