Статуа Нефретете у музеју у Берлину (Фото: Википедиа)

Досије 013

Била је једна од најлепших и најмоћнијих жена у светској историји

СПАВАЛА ЈЕ ГОЛА НА ДУШЕЦИМА ОД КОЗЈЕ ДЛАКЕ

Најглупља жена може управљати паметним мушкарцем, али управљати будалом може само јако паметна жена“ (Киплинг)

За њу кажу да је радо јела живинско месо, највише волела да спава гола на душецима од козје длаке док је ујутру буди мирис измирне и звуцу женског оркестра. Данас њене бисте представљају најатрактивније музејске експонате староегипатске културе.

Када је стигла у Египат, Нефретете је имала само 15 година. Отац, краљ Митаине, мале државе на северу данашње Сирије, продао ју је фараону Аменофису III за тону злата, сребра и слоноваче. Принцеза светле коже, коју су Египћани обожавали због њене лепоте, постала је већ после две године брака удовица. Али, била је и даље велика краљица. Нешто касније удала се за свог дванаестогодишњег пасторка Аменофиса IV. Млади пар је на фараонском двору водио веома интензиван и срећан породични живот.

У четвртој години владавине, Нефретете и Аменофис уздигли су Атона у државног бога. Египћани су од тада веровали само у једног бога, у чију је славу Нефретете изградила Ахетатон, главни град Египта, на око 330 километара од Тебе, старог фараонског града.

За само три године сто хиљада техничара и радника изградили су храм, резиденције, олтаре и губилишта за животиње које су приносили на жртву, поплочали су широке улице, посадили дрвеће и исклесали гробнице.

Године 1357. п.н.е. био је довршен Нефрететин град снова, да би се само десет година касније претворио у сабласни град у којем је живела једино лепа краљица са својим најоданијим поданицима. Фараон је изненада оболео од подмукле и тајанствене болести – по целом телу формирали су му се дебљи слојеви масног ткива.

Последњих година брака Нефретите је водила активан двоструки живот. У том периоду добила је три кћери, од тројице различитих очева. Фараон је најзад умро, после 17 година владавине. Још за време мумифицирања његовог тела, лепа и моћна владарка постарала се да осигура свој политички утицај, али сви њени покушаји да нађе подесног супруга остали су без успеха. Зато је удала једну од кћери за једанаестогодишњег Тут-енх-Атона, који се попео на фараонски престо.

Нови фараон је одлучио да слуша своје нове саветодавце. Убрзо је напустио велелепни град Ахетатон, поново увео старе Амон богове, одбацио своје име Атон и назвао се Тут-енх-Амон, односно Тутанкамон, да би убрзо уништио и све оно што је Нефретете урадила.

Нефретете је умрла у 34. години, по свему судећи од куге. Њена гробница, уколико уопште постоји, никада није пронађена.

(Извор: Жене које су мењале свет, Љ. Милосављевић и Валерија С. Клем)