ЗВЕЗДА У УСПОНУ... Андреа Стојадинов

Са насловне стране

Андреа Стојадинов, европска вицешампионка у џудоу

УСПЕХ КОЈИ  НИ САЊАЛА НИСАМ, АЛИ…

• Двадесетогодишња џудисткиња из Панчева је за само четири недеље успела да освоји чак четири значајне медаље на међународним такмичењима, међу којима се посебно издваја сребро са Европског првенства, недавно одржаног у Прагу

Андреа Стојадинов је млада Панчевка, успешна спортискиња, џудисткиња “Црвене звезде” и репрезентације Србије, која ће крај 2020. године запамтити по низу својих одличних резултата на међународним такмичењима.

За само месец дана Андреа је успела освојити чак четири медаље што је својеврсни подвиг: на Гренслему у Будимпешти је почетком октобра освојила бронзу, након тога, на Европском првенству у Поречу  освојила је злато у јуниорској и бронзу у категорији млађих сениора (до 23 године) а после тога је уследио њен вероватно највећи успех до сада, сребрна медаља на Европском првенству у Прагу и то у веома јакој конкуренцији у категорији сениорки до 48 кг што посебно добија на значају, ако се има на уму да је она званично још увек јуниорка.

На наше питање како је почела да се бави овим спортом, Андреа нам је рекла да је од друге године била редовна на тренинзима свог старијег брата којег је у тренирању пратила у друштву родитеља.

  • Да ме не би остављали саму, родитељи су ме водили на његове тренинге тако да сам ја од друге године у сали. Са четири године сам их коначно успела убедити да и ја желим да тренирам и то баш џудо. То је љубав од малих ногу која и данас траје. Ја сваки дан идем са једног тренинга на други па на трећи, а морам рећи да џудо није спорт који је лак, па опет све то ми не пада тешко, посебно када тренирам баш џудо, у сали, на струњачи, тада сам неуморна – каже Андреа и додаје да је та њена љубав према овом спорту веома важна за успех у спортској каријери. А она је недавно показала да је пред њом блистава каријера.

До титуле вицешампионке Европе у Прагу Андреа је дошла савладавши три озбиљне противнице, док је у финалу изгубила од францускиње Ширин Букли. А да је то њен највећи успех у досадашњој каријери, сматра и на сама.

ЗАХВАЛНОСТ ГРАДА… Драгана Купрешанин, заменица градоначелника, и честитке Андреи
  • До пре месец дана за свој највећи успех сам сматрала своју прву светску, бронзану медаљу у јуниорској категорији са такмичења на Бахамима 2018. године, што је било и моје најлепше путовање до тада, али и важан историјски тренутак, Србија је тада први пут освојила светску медаљу у том узрасту. Али ове године сам дефинитивно то надмашила титулом европске вицешампионке у сениорској категорији, што је успех који нисам ни сањала да могу остварити и зато ми је то најдража медаља и најдражи остварен резултат – са осмехом каже наша млада џудисткиња која је у својој каријери освајала медаље и на државним и на међународним такмичењима па је тако 2018. године освојила злато на Европском првенству у категорији млађих сениора одржаном у Мађарској, а следеће године на истом такмичењу у Русији је изборила бронзу.
ОД 2021. СЕНИОРКА… Андреа у једној од успешних акција на путу до медаље

Андреа је, између осталог, представљала  Србију на Медитеранским играма 2018. године. Како сама каже, за неки наредни период циљ је да оствари норму за Олимпијске игре и да учествује на овом елитном такмичењу.

  • Од следеће године званично прелазим у сениорску категорију, а оно што ме прво очекује јесте Мастерс у Дохи, од 11. до 13. јануара, на којем ће учествовати 36 најбољих такмичарки на свету међу којима сам и ја – открива млада шампионка своје планове за наредни период. .  А да заслужено заузима место међу тих најбољих 36 светских џудиста говори и то да је млада  Андреа од стране Међународне џудо федерације стављена у најужи избор за “Звезду у успону” за 2019/20. годину.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево