РАВНОМЕРНИ РАЗВОЈ ЦЕЛЕ ОПШТИНЕ... Сања Петровић

СРЕЋНА 2021.

Сања Петровић, председница Општине Ковин

НАСТАВЉАМО БОРБУ ЗА ЈОШ БОЉЕ РЕЗУЛТАТЕ

• Није нимало лако сабирати утиске о години коју испраћамо, јер била је, нарочито са становишта здравља свих људи, изузетно напорна, непријатна и непредвидива, па ево, и на њеном истеку ове, ми, због пандемије и новог таласа заразе, не можемо знати каква ће бити година коју дочекујемо. Али поглед кроз призму Општине Ковин јесте поглед наде и оптимизма, зато не престајемо да радимо на реализацији планова

У ово доба прошле године, крајем децембра 2019, угостили смо премијерку Ану Брнабић, на отварању потпуно реконструисане деонице регионалног правца између Ковина и Делиблата, у дужини од 6,1 километара. Захваљујући доброј организацији, домаћинском пословању и уштедама које су начињене „у ходу“, током извођења радова, које су финансирали „Путеви Србије“ у сарадњи са нашом локалном самоуправиом, реконструисано је још 3 километра асфалта у наставку, кроз село Делиблато, у оквирима првобитно дате финансијске конструкције. Деоница је била у лошем стању, неусловна и посебно опасна у зимским условима. Са ковинске стране, а преко Делиблата, то је и пут ка Мраморку (општина Ковин) и даље према Долову (град Панчево), где је смештен највећи ветропарк на Балкану „Чибук 1“. Управо траса пута од Делиблата ка Мраморку и границе територије наше општине на том делу, у дужини од 9,9 километара, један је од приоритета за реконструкцију у наредној години, а вредност инвестиције је 150 милиона динара.

ЈЕДНО ПИТАЊЕ – ЈЕДАН ОДГОВОР

     Као и сваке, тако и ове године, на њеном измаку, обратили смо се челницима свих  осам локалних самоуправа Јужнобанатског управног округа, само са једним питањем:

     • Како са становишта најважнијих задатака локалне самоуправе оцењујете годину која је на измаку и који су то најзначајнији планови у 2021. години?

     Данас објављујемо одговор Сање Петровић, председнице Општине Ковин.

     А сутра…

Ових дана, а после ужасних „ковид месеци“, назире се реализација за Ковин још једне веома значајне инвестиције: премијерка Брнабић је тада у Делиблату најавила долазак турског „Мел текстила“ и он је дошао.  Меморандум са инвеститором потписан је у јануару и Општина је купила, уз помоћ државе, преко Министарства финансија (53 милиона динара), зграду некадашњег „Бека“ (погон „Младост“ у Ковину).   Сада већ могу да кажем да је, после укњижавања парцеле и објекта у јавну својину, од Републике обезбеђено додатних 40 милиона динара за реконструкцију погона у којем би поново била покренута производња. И то је оно чему се објективно надам као великом за нашу малу општину у 2021: долазак турског инвеститора код нас и отварање стотина радних места у „Мел текстилу“ са седиштем у Ковину.

БЕЗ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА… председница Општине са Игором Мировићем, председником Покрајинске владе, на отварању новог вртића

Вредно је рећи да су током 2020. инвеститори из Индонезије завршили проширење производног погона, уз постављену најсавременију холандску опрему и запослили још 50 радника, тако да сада у популарној „печуркари“ ради 300 људи. У индустријској зони ове године Општина је отуђила још две парцеле од по 2 хектара новим инвеститорима. И у Баваништу је отворена новоизграђена фабрика домаћих предузетника  – шивара „МДС ТЕКС“. На старту, посао у погону добило је више од 30 радника, углавном жена, а у плану је отварање више од 100 радних места.

Годину, коју читава планета жели што пре да заборави, ми у општини Ковин памтићемо по једној великој радости: отварању и почетку рада новоизграђеног објекта вртића у Ковину (вредност инвестиције износи 102,4 милиона динара,) капацитета за 150 деце, чиме су за нама заувек остале непопуларне тзв. „листе чекања“. Објекат је свечано отворен у фебруару, а на почетку ове школске године – упркос ванредном стању и епидемији, примио је сву уписану децу. Тако сада на две локације, у свакој од ковинских месних заједница, имамо објекте предшколске установе „Наша радост“, на радост деце, родитеља, али и свих нас у локалној самоуправи, јер то је важан предуслов  у опредељивању младих парова да живе и раде управо овде.

Такође, поносна сам на  реализацију пројекта  изградње постројења за прераду пијаће воде у Плочици и Дубовцу. Раније, од 2017. године, тај посао смо завршили у Баваништу, а потом и у Скореновцу и зато сада с правом можемо да се надамо великим средствима из најављеног државног пројекта за обнову водоводне инфраструктуре, који би се реализовао са Немачком развојном банком, уз услов да локална самоуправа обезбеди 5% учешћа. Зато смо упланирали и издвојили у буџету за 2021. годину 30 милиона динара, који представљају учешће за прва два приоритета: први – Ковин и Скореновац, укупно  289 милиона динара, за замену азбестних цеви, реконструкцију опреме и замену пумпи у Ковину и за ремонт и бушење новог бунара у Скореновцу, уз замену цеви комплетне водоводне мреже (учешће Општине 14,5 милиона динара); други – Плочица и Дубовац, укупно 249 милиона динара, од тога учешће локалног буџета око 12,5 милиона и то за замену цеви комплетних водоводних мрежа (19 плус 7 километара).

ЦЕНТАР КОВИНА… а грађани у центру одлучивања о коришћењу буџетских средстава

Наравно, уз оно што се трудимо да обезбедимо са виших нивоа власти, при састављању буџета увек имамо на уму принцип равномерног развоја насељених места, па смо тако издвојили не мале вредности за наредну годину за сва места општине, како бисмо сваком становнику обезбедили пристојне услове за живот.

Настављамо изградњу базена, па смо у локалном буџету за 2021. определили још 100 милиона динара. Од Управе за капитална улагања АПВ очекујемо додатна средства за завршетак 2. фазе и искрено се надам да ћу у 2022. моћи да причам  о „првим пливачима“.      Овде желим  да додам да смо, иако у заиста сложеним условима због ванредног стања и епидемије,  успели да реализујемо грађанску Јавну анкету о приоритетима за финансирање из буџета.  Првих пет пројеката по броју гласова биће финансирани из буџета у 2021, а међу њима је управо изградња базена. Учесници анкете, наши суграђани, изгласали су и пројекат замене столарије на објекту ОШ „Ђура Јакшић“ у Ковину; пројекат побољшања приступа лицима са инвалидитетом на саобраћајницама и јавним установама на територији општине; изградњу мреже за испирање постројења за пречишћавање пијаће воде у Дубовцу; санацију атарских путева. Кроз пројекат су се, преко својих е-учионица, укључили и средњошколци, чија је жеља такође базен, као и уређење бициклистичке стазе, еколошких оаза, трим стазе и уопште, простора за игру и рекрацију у парковима и поред Дунава.

Поред свега што смо урадили током ове године пуне изазова у смислу нормалног функционисања Општине, имали смо и контролу Државне ревизорске институције у области јавних набавки и зарада запослених. На састанку одржаном приликом уручења коначног извештаја, врховна државна ревизорка Стојанка Миловановић изјавила је да смо једна од ретких општина која нема већих неправилности у пословању. И на то сам поносна као председница општине Ковин и захвална свим сарадницима у руководству локалне власти и запосленима у стручним службама Општинске управе који одговорно раде свој посао.

Планови за наступајућу годину? Буџет смо усвојили на реалним основама и надам се да ћемо реализовати велики део. Свој максимум давали смо да завршимо све што је било могуће у тешким условима током ове године. Нисам незадовољна постигнутим, али учинићу све да у 2021. години будемо бољи и да корачамо напред, још брже и успешније.

Суграђанима и свим становницима нашег округа, читаоцима, желим добро здравље и нову енергију за Нову годину.

(Старт 013)

Пројекат „Локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.