ПУТ У СВЕТ КЊИГЕ... Дом културе у Падини (у току је његова реконструкција, после оштећења у пожару, априла 2019. године, чијим ће завршетком он постати једна од највећих установа те врсте у Војводини)

Падина

Сто четрдесет година од оснивања Читалачког друштва, данас огранка Општинске библиотеке Ковачица

СЕОСКИ УЧИТЕЉ И СВЕШТЕНИК, ОНИ СУ ТИ…

• Од друге половине 19. века и оснивања Читалачког друштва па све до данас, Падина је имала установу која је својим грађанима отварала пут у свет књиге
• Данас овај огранак Oпштинске библиотеке тежи да постане библиотечко-информациони центар за све становнике овог села у општини Ковачица

Општинска библиотека општине Ковачица основана је 1995. године. То ипак не значи да у овој јужнобанатској општини нису постојале установе које су грађанима Ковачице и насељених места пружале библиотечке услуге. Све је почело основањем Образовно-читалачког друштва “Покрок” 1921. године, које је тада била својеврсна библиотека у којој су становници Ковачице могли прочитати часописе и књиге пристигле из Чехословачке, као и књиге и новине на српском језику. После вишегодишњег рада у склопу Дома културе “3. октобар”, тек 1995. године се формира библиотека којој се припајају и огранци из Црепаје, Дебељаче, Падине и Уздина.

Ипак, можда, најзанимљивију историју има огранак Општинске библиотеке у Падини, која сежу до 1880. године када је у овом ковачичком селу, на иницијативу сеоског учитеља и просветитеља Алберта Марћиша, основано Читалачко друштво на чијем челу је тада био локални свештеник Густав Клобушицки. Оно је на почетку рада имало 57 чланова, а тај број се брзо повећао на 70. Друштво је у свом књижном фонду имало 115 свезака, а у оквиру њега је функционисао и новоосновани хор. Ово друштво је тих првих година рада организовало бројна предавања са различитим темама. Локални нотар Александар Ердељан 1923. године легализује рад Друштва, а оно своје активности тада почиње да организује у својим новим просторијама, које су се налазиле у новоизграђеној кући коју је овој организацији поклонио др Јозеф Холубек, пореклом из овог села. До отварања те “нове” библиотеке, 1926. године, 29 читалаца, чланова друштва, је 443 пута  позајмило неку од књига из фонда, а нове просторије су омогућиле да Друштво организује различите културне програме.

После Другог светског рата рад библиотеке је организован кроз културно-просветне заједнице али такав начин рада није имао континуитет. Тек оснивањем Дома културе у Падини библиотека почиње са озбиљнијим радом. Просторије су биле смештене у згради Месне заједнице Падина, а од 1976. године библиотека и званично добија стално запосленог библиотекара. У то време библиотека је у свом фонду имала око 1300 наслова на српском и око 400 на словачком језику. Чланова је било око 160. Библиотека је званично носила име Народна библиотека и читаоница Алберт Марћиш – Падина. Убрзо се ова установа сели у просторије Ватрогасног дома у Падини, а 1982. године, са отварањем Дома културе “Михал Бабинка” и библиотека добија нове просторије. Ова установа се 1998. године  прикључује Општинској библиотеци општине Ковачица и постаје њен огранак, чиме су чланови ове библиотеке добили могућност да користе књижни фонд свих библиотека у општини Ковачица, на свим језицима народа и националних мањина у овој мултиетничкој средини.

Данас огранак Општинске библиотеке општине Ковачица у Падини функционише у згради Дома културе “Михал Бабинка” и има преко 650 чланова, највише ученика и студената међу њима, као и књижни фонд са преко 16 хиљада наслова, углавном на српском и словачком језику. У овој установи се води и Завичајна збирка у оквиру које се води библиотечка грађа аутора из Падине, публикације са информацијама о овом селу, њеној историји, друштвеном, привредном и културном животу Падине, као и о заслужним личностима пореклом из овог села. Овај огранак има преко 50 сарадника и организује различите програме, радионице и манифестације а све са циљем да постане библиотечки-информациони центар за све становнике Падине.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – знакови поред пута“ суфинансирала Општина Ковачица.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.