У ДРУШТВУ НАЈБОЉИХ... Александар Радуловић

Наш гост

Александар Радуловић, директор ЈКП Водовод и канализација” Панчево

ВОДА КВАЛИТЕТНА, МРЕЖА ПОУЗДАНА, ГУБИЦИ МИНИМАЛНИ, ГРАЂАНИ РАЦИОНАЛНИ

• Панчевци и даље пију квалитетну воду за пиће, то је вода оптималног састава, неоптерећена минералима и зато је погодна за свакодневно конзумирање

Вода за пиће и њен квалитет су већ годинама брига свакога од нас. У јавности се последњих година доста говори да Војводина има најлошију воду у Србији и то јесте делимично истина, али само када је реч о сировој води, тврди Александар Радуловић, директор ЈКП Водовод и канализација” Панчево. Како он каже, квалитет сирове воде је посебно лош у северном делу Баната, док Панчево сирову воду добија из алувијума Дунава па је у бољој позицији, а управо захваљујући овом предузећу, Панчевци и мештани осталих насељених места у Граду, осим Банатског Новог Села, данас имају веома квалитетну воду за пиће која је одлична за свакодневну употребу пошто је оптималног састава и није превише оптерећена минералима, тако да се наша вода слободно може користити за пиће свакодневно без икаквих ограничења, поручује директор Радуловић.

А како се ЈКП Водовод и канализација” Панчево, поред производње воде, бави и њеном дистрибуцијом грађанима, од посебног интереса за рад овог предузећа јесте и водоводна мрежа у Граду. A кад је то у питању, како се град шири и расте, прати га и квалитетна водоводна мрежа и све то се реализује у сарадњи Водовода” и Града Панчева.

РАДОВИ

– Тренутно су у току радови у две улице, у којима и ми учествујемо, Душана Петровића Шанета и Прешерновој, у којима Град финансира реконструкцију коловозног застора, тротоара и изградњу кишне канализације. Радови су започети прошле године, а ми смо се укључили и почели са радовима на реконструкцији мреже фекалне канализације. У међувремену обезбедили смо средства и за реконструкцију водоводне мреже тако да ће сви ови радови бити ускоро готови, план је да то буде до јуна. То је за нас велика инвестиција, вредна 50 милиона динара.

Поред тога, управо се расписује набавка за изградњу канализационе мреже у Старој улици, у дужини од 80 метара, између Улице Браће Јовановић и Економске школе, а ускоро следи и изградња водоводне мреже мрежи на Стрелишту, у Блоку 223, где се граде нови стамбени објекти па постоји потреба за нашим услугама. То и јесте наша обавеза, да свима буду доступне наше услуге – каже директор Радуловић и даље додаје да Водовод” учествује и у другим великим градским инвестицијама, попут изградње канализационе мреже у насељу Караула, коју финансирају Град Панчево и Покрајинска влада, а која је у завршној фази чиме се решава велики проблем отпадних вода на Караули.

Тренутно се ради на прикључивању грађана на мрежу и то у четири улице: Летњој, Рибарској, Западној и Јужној. Поред тога, ово предузеће у сарадњи са Градом почиње са реализацијом још две инвестиције, прва је изградња водоводне мреже на Старој Миси, у блоку између Опленачке, Олге Смедеревац, Матице ружа и Лалошке улице, а друга је изградња канализационе мреже на Баваништанском путу, преко пута Новог гробља. Ту је планирана изградња канализационе мреже у улицама Косовских јунака, Момчила Попадића и Панчевачких писаца, за шта је Водовод” већ урадио пројекат и обезбедио сву пратећу документацију а Град обезбедио потребна финансијска средства.

Директор Радуловић подсећа да је, када је реч о мрежама овог предузећа, Панчево готово цело покривено, али и да има неких мањих делова насеља или улица у граду где постоји проблем, тако да ће се у наредном периоду радити и на изградњи мреже на поменутим тачкама у граду.

– Кад је реч о фекалној канализационој мрежи, повећали смо територијалну покривеност на око 95 посто града. У наредном периоду ћемо бити усмерени заједно с Градом и ка изградњи канализације отпадних вода у насељеним местима, вероватно путем Јавно- приватног партнерства, за шта је Град већ учинио прве кораке. Такође, морамо размишљати и о изградњи постројења за прераду отпадних вода што је наша обавеза – додаје Радуловић и напомиње да је рок за изградњу овог објеката за целу Србију померен са 2025. на 2040. годину.

ПОСЛОВАЊЕ

– ЈКП Водовод и канализација” послује стабилно и прошлу године смо завршили позитивно, после две године у којима су због пандемије бележили губитке. Сад се тај тренд променио тако да бележимо позитивне пословне резултате. Као предузеће се свакодневно боримо да и квалитет и квантитет воде за пиће у Граду буде у законом дозвољеним границама што потврђују наше провере, као и редовна испитивања наше воде од стране панчевачког Завода за јавно здравље. Све је устројено ка томе, да нашим грађанима пружимо воду одличног квалитета и, што се тиче квантитета, да све буде у складу са потребама грађана и привреде – каже наш саговорник и додаје да је панчевачки Водовод”, када је реч о губицима у мрежи, један од најбољих у Србији и да бележи тек око 23 до 24 посто губитака, што је значајно мање од многих других водовода у Србији. Он напомиње да ти губици представљају разлику између измерене количине воде пуштене у систем у фабрици воде и измерених количине воде на више од 30 хиљада водомера у граду, а кад је реч о стварним, физичком губицима на мрежи, додаје да их панчевачки Водовод” готово и нема, осим свакодневних хаварија које се одмах решавају, а то су потврдила и мерења помоћу сателита, појашњава Радуловић.

– Смањењем губитака у последњих петнаестак година ослободили смо наше производне капацитете тако да смо добили могућност да нашом водом снабдевамо сва панчевачка насељена места која су последњих десетак година прикључена на наш систем, али и да пратимо сам раст Града. Довољно је рећи да сада годишње произведемо око 9,5 милиона кубика воде годишње, а да је почетком овог века та количина била око 15 милиона кубика. Морам рећи да се грађани односе рационалније према води тако да је значајно смањена и просечна потрошња по становнику – истиче директор Александар Радуловић и на питање када ће на градску водоводну мрежу бити прикључено Банатско Ново Село, последње панчевачко насељено место које и даље користи воду из својих бунара, каже да се од овог пројекта није одустало, али да је то захтевна, вишемилионска инвестиција која ће се у наредном периоду свакако реализовати, наравно када Град Панчево буде обезбедио потребна средства за реализацију овог веома важног пројекта.

И. Владан