ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА...чланице Женске одборничке нреже са директорком др Воскресенски

Вршац

Активности Женске одборничке мреже  у борби против насиља над женама

ПОСЕТА НЕУРОПСИХИЈАТРИЈСКОЈ БОЛНИЦИ

• Одборнице Мреже обишле су  одељење у којем су смештене жртве насиља, као и одељење у којем бораве они који су насиље починили

Представнице Женске одборничке мреже Скупштине града Вршца, у оквиру 16. дана активизма борбе против насиља над женама, 29. новембра, обишле су, у Неуропсихијатријској болници “Др Славољуб Бакаловић“, одељење где се спроводи радна терапија за жене жртве насиља, као и одељење где су смештена лица која су починила насиље.

Вршачке одборнице упознале су се са женском радионицом, која је организована на одељењу Радне терапије, где се жене баве сликарством, израдом таписерија, хеклањем, штрикањем, израдом новогодишњих честитки, обрадом дрвета и грнчарством.

Директорка Болнице др Татјана Воскресенски, неуропсихијатар, истакла је да је у току претходне године у оквиру ове институције реализован покрајински пројекат „Заустави, заштити, помози“, где се више од 250 запослених, укључујући лекаре, социјалне раднике, психологе и друго медицинско особље едуковало у начину препознавања, приступа и помоћи жртвама насиља.

„Са жртвом насиља увек  ради тим људи који укључује не само лекаре психијатре, већ и психологе, социјалне раднике и специјалне дефектологе који раде у програму психосоцијалне рехабилитације. У нашој установи се спроводе и судске мере па тако данас у установи борави велики број алкохоличара са изреченом мером обавезног лечења због насиља у породици. Тренутно на одељењу које има капацитет за 36 лица, борави њих 28, а сегмент рада установе односи се и на лечење насилника. То је један комплексан, мултидисциплинаран проблем и приступ, како да се насилник кроз модел психосоцијалне рехабилитације врати у породицу“ истакла је директорка др Воскресенски.

Пројекат „Вршац некад и сад – оно што остаје“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.