Ковин

Акценти са 8. седнице Скупштине општине Ковин

„ЗА“ 30 ГРАЂАНА ДА БИ НЕКО БИО КАНДИДАТ

• Избори за нове чланове савета месних заједница биће одржани 25. априла 2021. године, по новим правилима

Одборници Скупштине општине Ковин, којој је председавао Зоран Брадањи, председник СО, а којој је присуствовала, између осталих званичника, и Сања Петровић, председница општине, састали су  се прошлог петка по осми пут у новом сазиву.

Најважнија, готово једина тема, ове седнице Скупштине општине, била је давање сагласности на статуте свих десет месних заједница општине Ковин, а уочи избора за савете месних заједнице, који су заказани за 25. април 2021. године.

Иначе, сви статути су претходно усклађени са скупштинском одлуком , донетом 18. децембра 2020. године, а делимично измењеном на 7. седници СО, 2. марта, која се односи на број грађана који могу предложити кандидата за члана савета месне заједнице. За прве наредне изборе и надаље важиће одлука да тај број не може бити мањи од 30 и сви морају бити са територије Месне заједнице за коју се бира савет. Једино Месна заједница мало Баваниште остаје по старом – предлоге могу давати најмање 10 грађана из те месне заједнице.

Новина је и та што ће се редослед кандидата на изборној листи одређивати према редоследу њиховог проглашавања за кандидата.

Сем ових одлука, на 8. седници,  Скупштина општине донела је и Одлуку о допуни Одлуке о утврђивању висине тржишне цене закупа неизграђеног грађевинског земљишта јавне намене на територији општине Ковин.

Измена је у томе што се основном тексту додаје се и нова подтачка, а којом се утврђује годишња висина тржишне цене закупнине по метру квадрату заузећа неизграђеног грађевинског земљишта јавне намене за постављање паркинг простора у износу од 277 динара за место Ковин и 238 динара за остала насељена места на територији општине. Одлука је ступила  на снагу сутра, у суботу, 13. марта 2021. године.

(Текст и фото: Старт 013)