ЗА БОЉЕ УСЛОВЕ ЗА ЖИВОТ... Игор Мировић, Чедомир Божић, Срђан Кружевић и Александар Стевановић

Јабука

Игор Мировић, председник Покрајинске владе обишао радове на црпној станици „Јабука“

ЗАВРШЕТАК ПОСЛА У АВГУСТУ, А ОНДА…

• Црпна станица „Јабука“  обезбедиће наводњавање 2.500 хектара ораница, а као део системе Надела, кад све буде завршено биће наводњавано преко 6.000 хектара пољопривредног земљишта у Војводини

Игор Мировић, председник Покрајинске владе,  обишао је данас радове на изградњи црпне станице „Јабука“, чији се завршетак  очекује у августу, чиме  ће бити обезбеђено наводњавање за 2.500 хектара ораница. Ова црпна станица део је двонаменског система Надела – инвестиције вредне око 650 хиљада евра, чијом реализацијом ће се обезбедити наводњавање укупно 6.000 хектара ораница у Војводини.

Обраћајући се новинарима, Мировић је навео да се, осим на систему Надела, у Војводини истовремено ради на још десет локација – система и подсистема за наводњавање, подсећајући  да је у првој фази реконструкције водопривредног система завршено 11 пројеката, који су финансирани из националних средстава и из кредита Абу Даби фонда.

„Наш крајњи циљ је да воду учинимо доступном на више од 70.000 хектара пољопривредних површина, што ће бити знатно већи квалитет него пре пет година када смо кренули са реализацијом великог пројекта“, истакао је Мировић.

Председник Покрајинске владе је подсетио и да „Воде Војводине“ раде одличан посао на овом пројекту и да је њихов тим успео да „уз помоћ наших елитних стручњака из „Хидрозавода“ и Института „Јарослав Черни“ припреми пројектну документацију, коју је Покрајинска влада финансирала са 126 милиона динара.“

„Вредност свих радова на водопривредном систему достићи ће 60 милиона евра, а укупна вредност Абу Даби фонда је 100 милиона долара. Овај податак говори о томе да смо у припреми пројектне документације, у реализацији прве фазе, и друге која је у току, као и у фази 2б, свој део посла урадили максимално“, рекао је Мировић.

Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство истакао је да је приоритет ресорног секретаријата унапређење пољопривредне производње, јачањем система за наводњавање.

„Велики је значај инвестирања у ове системе за наводњавање, јер они газдинствима и пољопривредницима омогућавају воду која ће им обезбедити веће приносе, а тиме и боље услове за живот“, рекао је Божић.

Обиласку радова на црпној станици, у друштву са Игором Мировићем, сем Чедомира Божића, били су и  директор „Вода Војводине“ Срђан Кружевић и градоначелник Панчева Александар Стевановић.

(Према: Покрајинска влада)