ЗДРАВЉЕ

Служба за трансфузију крви Опште болнице Панчево представила резултате за 2016. годину

УСКОРО ВЕЛИКЕ ИЗМЕНЕ У РАДУ СЛУЖБИ

• У односу на претходну, 2016. године прикупљено је 246 јединица крви више, највише у организованим акцијама што даје сигурност и стабилне количина крви • У јавним и јавно-комуналним предузећима давалаштво недовољно развијено

КАО сваког јануара, и ове године Служба за трансфузију крви панчевачке болнице је на традиционалном скупу запослених, сарадника и партнерских организација (Црвени крст Панчево, Бела Црква и Алибунар) представила разултате постигнуте током прошле године. Скуп је отворила начелница ове службе др Јелена Пешић, а присутнима се обратио и директор Опште болнице Панчево др Слободан Овука, који је том приликом нагласио значај ове службе за свакодневно нормално функционисање установе на чијем је челу.

    Резултате рада из прошле године представила је шеф одсека  базичне трансфузије др Радмила Раилић Ристовска. Она је рекла да је, ради давања крви, током 2016. године примљено 5.775 добровољних даваоца крви, од којих највећи део чине стари даваоци, док је нових давалаца 16 посто од овог броја. У односу на 2015. годину, сакупљено је 246 јединица крви више. Број одбијених давалаца је 425, што је оцењено као резултат успешне едукације и претходне селекције потенцијалних давалаца. У организованим акцијама је дошло 2.807 давалаца, три посто више него 2015. године, што у овој служби оцењују као добру вест, пошто ови даваоци представљају сигурност у процесу обезбеђивања стабилних резерви крви. Током прошле године организовано је 118 акција добровољног давања крви, од чега је 91 акција била спроведена на терену док су остале одржане на одељењу службе. У овим акцијама своју подршку је пружило 42 актива добровољних давалаца крви чији се број ове године није смањио, као што је био случај  раније. У односу на претходне године, дошло је до повећања броја давања крви у насељеним местима, док је у локалним јавним и јавно-комуналним предузећима давалаштво и даље недовољно развијено.

СЛУЖБА

  Служба за трансфузију крви Опште болнице Панчево покрива територију три локалне самоуправе: Панчева, Алибунара и Беле Цркве, као и насељено место Баваниште из ковинске општине. У трансфузиолошком информационом систему ове службе који функционише од 2010. године регистровано је 31.420 пацијената и 10.164 добровољних давалаца крви. Током 2016. године укупно је испоручено 7.618 јединица различитих компонената крви за 1.621 пацијената. На основу тих резултата, за ову годину планирано је да се прикупи 5.400 јединица крви кроз 118 акција у сарадњи са 40 постојећих актива добровољних давалаца крви.

    Током прошле године била је повећана потражња различитих компонената крви услед већег броја пацијената којима је крв била потребна. То је захтевало додатно ангажовање у циљу обезбеђивања потребних количина крви, и запослених и сарадничке мреже и самих давалаца. О стању резерви крви, осим запослених у Трансфузији и Црвеном крсту, треба да брине цела друштвена заједница и зато треба подстаћи све организације и удружења да организују акције давања крви, сматрају у панчевачкој служби трансфузије. – За такав начин рада, потребна нам је континуирана сарадња са Црвеним крстом, свим организованим друштвеним снагама, као и подршка локалне власти, јер стабилне резерве крви значе сигурност за лечење и безбедност за животе грађана.

    Оно што је по питању трансфузиолошке делатности данас најактуелније јесте доношење новог закона о трансфузијској медицини. Како каже начелница панчевачке Службе за трансфузију крви др Јелена Пешић, предлог овог закона би ускоро могао да се нађе пред посланицима, а оно  најзначајније што нови прописи доносе јесте реорганизација трансфузиолошке службе у Србији. Та реорганизација подразумева формирање четири национална трансфузиолошка центра у Србији, док би постојеће службе при општим болницама биле претворене у болничке банке крви, чиме би се служба трансфузије крви централизовала. Новоформирани трансфузилошки центри ће се бавити организовањем кампања прикупљања крви што тренутно раде болничке службе трансфузије које ће се, по новим прописима, као болничке банке крви бавити само клиничком транфузијоm, односно лечењем оних пацијената којима је овај вид медицинске заштите потребан.

РЕСУРСИ

  Највећи ресурс у обезбеђивању крви представљају радни колективи: Петрохемија са 801 даваоцем, Азотара са 299, Рафинерија 213, Авиоиндустрија 120 и Телеком и ПТТ са 99 давалаца у прошлој години. Запослени у ПУ Панчево и Ватрогасном дому дали су 139 јединица крви, а важан ресурс су и девет средњих школа из Панчева, Алибунара и Беле Цркве, са 653 давалаца. Студената давалаца крви је прошле године било 125, а запослени у панчевачким јавним и јавно-комуналним предузећима  дали су крв 286 пута. У организованим акцијама у насељеним местима било је више давалаца него претходне године, а прикупљено је 380 доза крви.

    – Предвиђено је оснивање једног центра за Војводину, у Новом Саду, у Покрајинском заводу за трансфузију, који већ има припремљeн програм опремања за овакав вид рада. Ти центри ће се убудуће бавити промоцијом добровољног давања крви, мотивацијим и едукацијом грађана  и кампањама прикупљања крви. Ми ћемо морати da обезбедимо транспортне могућности да прикупљену и обрађену крв преузмемо по одређеној динамици и лагерујемо, и већ се припремамо за такву организацију посла. Оно што је сигурно то je да кадра нема довољно и да нико неће остати без посла – напомиње др Јелена Пешић и наглашава кампањску природу прикупљања крви која ће се новом организацијом овог посла делимично изменити. Поменути центри ће организовати велике кампање које ће свакако дуже трајати у односу на то како се то тренутно ради кроз дневне акције. Као једну од предности коју ће донети нови прописи, наша саговорница назначава и модернизацију прераде крви по моделима комплетне аутоматизације, тестирања на вирусне маркере са две методе од којих је једна PCR (доказивање вирусне ДНК) што ће сваку дозу крви учинити безбеднијом.

И. В.