СВЕСТРАНЕ АКТИВНОСТИ... Миленко Чучковић

ПАНЧЕВО – Социјална заштита

Миленко Чучковић, члан Градског већа Града Панчева

СИСТЕМ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ МЕЂУ НАЈБОЉИМА У ДРЖАВИ

• Упркос смањењу буџета Града Панчева, средства намењена социјалној заштити на истом нивоу као и прошле године • Ове године и социјалне услуге и програми запошљавања у пуном обиму • Значајнија помоћ републичке Владе, а од Покрајине Панчево добија највише од свих локалних самоуправа у Војводини

ИАКО је буџет Града Панчева за 2017. годину, због измена одређених прописа, мањи од прошлогодишњег буџета за око 300 милиона динара, средства опредељена за социјалне услуге и мере запошљавања остала су на истом нивоу, каже за Старт 013 члан Градског већа задужен за рад, запошљавање и социјалну политику Миленко Чучковић. По његовом мишљењу, Панчево има један од најбољих система социјалне заштите, а сам обим социјалних услуга и њихов квалитет издвајају овај град од других локалних самоуправа.

    – У буџету Града Панчева, који је изгласан крајем прошле године и износи 5,7 милијарди динара, за социјалну заштиту издвојено је 345 милиона и 390 хиљада динара. У односу на прошлу годину, то су готово иста средства, није било значајних промена, највише зато што се ту ради о средствима намењеним најосетљивијим категоријама грађана Панчева. Сав наш рад је био подређен тома да задржимо овај ниво средстава намењен социјалним услугама у граду – напомиње наш саговорник.

НАРОДНА КУХИЊА

Град Панчево ће и ове године финансијски подржати рад народне кухиње, која свакога дана у граду дистрибуира око 420 оброка спремљених у Геронтолошком центру. Како не постоји могућност да се готови оброци разносе по насељеним местима, уместо њих грађани ових места у потреби добијају пакете помоћи, којих свакодневно има око 750.  Ове године планиран је и конкурс за геронтодомаћице које би радиле по насељеним местима где постоји велика потреба за овом врстом услуге.

     Већник Чучковић каже да су у оквиру средстава опредељеним за социјалну заштиту и заштиту деце планирана и средства за наставак рада на социјалним програмима започетим прошле године. А што се тиче тога где ће овај новац бити утрошен, он наводи да ће се, преко Центра за социјални рад, и ове године исплаћивати накнаде за социјалну помоћ у виду једнократних давања као и покривање трошкова становања у заштићеним условима. Два милиона динара планирана су за побољшање социјално-економског живота грађана који припадају осетљивим социјалним групама, такође у сарадњи са Центром за социјални рад. Средствима из буџета и ове године ће бити подржан рад прихватилишта у Дому за децу без родитељског старања  “Споменак”, као и програм становања уз подршку којима се деци која излазе из “Споменка” помаже да се осамостале тиме што им је обезбеђено место за становање, а такође им се помаже у плаћању основних трошкова самосталног живота. Већник додаје да се локална власт труди да тој деци помогне и тиме што ће им пронаћи запослење.

    – Што се тиче подршке социјално-хуманитарним организацијама, свим онима којима смо давали средства, попут Међуопштинске организације слепих и слабовидих, Међуопштинске организације глувих и наглувих, Организације за мултиплекс склерозу, и ове године ћемо пружити подршку њиховом раду а помоћи ћемо им и по питању реализације њихових пројеката – наводи већник Чучковић и, када су у питању пројекти, додаје да је у овогодишњем градском буџету опредељено 8,5 милиона динара за реализацију пројеката организација цивилног сектора, док је за трошкове њиховог рада издвојено још 4,5 милиона динара што, по његовој оцени, представљају значајна средства.

    Ове године Град Панчево ће издвојити и 7,5 милиона динара за трошкове рада Дневног боравка “Невен” који функционише у склопу СОШО “Мара Мандић”. Тим средствима покриће се трошкови боравка, исхране, превоза, пратње и медицинске помоћи деци са посебним потребама који су корисници услуга овог боравка. Град ће такође сносити материјалне трошкове рада Дома “Срце” у Јабуци као и програма становања уз подршку за бивше кориснике ове установе. Чучковић додаје да ће Град, у складу са Законом о социјалној заштити, обезбедити 1,7 милиона динара за пројекте невладиних организација намењеним деци са посебним потребама. – Прошле године је започет и програм личних пратиоца за 22 детета са посебним потребама и он би се требао завршити 31. марта. У буџету за ову годину планирана су средства за нови конкурс за ову услугу, чиме би се она требала продужити до краја ове школске године, а план нам је да то постане једна од сталних услуга.

    Чучковић каже да ће се и ове године из градске касе издвојити значајна средства за подршку породицама са децом. Како он даље каже, локална самоуправа наставља са праксом да свако новорођено дете добије 20 хиљада, поред беби пакета вредног пет хиљада динара. Незапослене мајке ће такође добити помоћ у висини од 42 хиљаде динара у шест месечних рата, а у случају да се ове године у Панчеву роде тројке, родитељи ће добити помоћ у висини од 100 хиљада динара. А и ове године, беба која је прва рођена од локалне самоуправе је добила златник. – Ове године увели смо и накнаду за покривање дела трошкова боравка деце у предшколским установама, чији је оснивач физичко или правно лице, дакле у приватним вртићима и за ту намену издвојено је осам милиона динара за 2017. годину.

ПОМОЋ РЕПУБЛИКЕ

Ове године Панчево се може похвалити тиме да је добило значајна средства од републичке владе. Та средства у висини од 64 милиона динара су намењена за реконструкцију објеката са циљем побољшања енергетске ефикасности, а добиле су их четири установе социјалне заштите у Панчеву: Геронтолошки центар, Дом за децу “Споменак”, Дом слепих, и Дом “Срце” из Јабуке, као и Средња техничка школа и Дом здравља, за адаптацију амбуланте у Долову. По висини добијених средстава, Панчево је прва локална самоуправа у Војводини, истиче Чучковић.

    Што се тиче запошљавања, друге области за коју је задужен већник Миленко Чучковић, из градског буџета је за ове намене на располагању 34 милиона динара. Како већник каже, тренутно је у изради Локални акциони план запошљавања, али је свакако предвиђено да ће се у овој области радити на програмима стручне праксе, студентске летње праксе и јавним радовима за теже запошљиве категорије становништва, што је реализовано и претходних година. Оно што ће свакако интересовати незапослене који желе да нађу посао јесте да је крајем марта у Панчеву планирано одржавање сајма запошљавања.

    Ове године планирани су и програми подизања конкурентности средњих стручних школа кроз унапређење њиховог рада у оквиру којих ће се највише радити на опремању кабинета. Крајњи циљ ових програма је припрема за скоро увођење дуалног образовања, напомиње наш саговорник. – Осим што ћемо и даље давати одређена средства за програме самозапошљавања, план је да наставимо и са подршком почетницима у бизнису кроз правно-финансијско саветовање и помоћи у књиговодству и све то  у року од годину дана. Како ове године очекујемо и значајније инвестиције који би обезбедиле запослење већем броју незапослених људи, у буџету смо испланирали и средства за  субвенције, чији циљ и јесте да те потенцијалне инвеститоре привучемо – наводи члан Градског већа Панчева Миленко Чучковић.

В. Илић