УСКОРО И ДОКТОРАТ... Сандра Божић

На кафи са…

Сандром Божић, директорком панчевачког ЈКП „Грејање

МОЈИ КРИТЕРИЈУМИ СУ ВРЛО ВИСОКИ

• Уважавам туђе мишљење, али тражим да и други уважавају моје • Има још доста тога да се уради , али никад се не бих прихватила посла за који не бих била сигурна да ћу га успешно и обавити Могућа нижа цена грејања, ако… • Шта нуди „Банатско сунце за све“?

ЈЕСТЕ да је грејна сезона одавно завршена, ако је месец и по дана одавно, јесте да смо грејани и после званичног завршетка сезоне, у дане око избора, али јесте да је било топлоте у радијаторима и око Ђурђевдана, тако да то није било то, јесте да је у току ремонт топлана, али су у току и многе друге припреме за нову грејну сезону, све у свему, ту смо, где смо, за оно што нас интересује, и не само о грејању, на правом месту.

Наша саговорница је Сандра Божић, директорка панчевачког ЈКП „Грејање“, али и председница Уније жена СНС и мастер (или мастерка, да не љутимо неке даме) политичких наука, а није немогуће, после конституисања извршне власти и расподеле изборног „колача“, и будућа посланица републичког парламента.

Сандра Божић је једина жена у јужном Банату која се налази на челу неког комуналног предузећа и прва директорка неког ЈКП-а, која се појављује на насловној страни Старта 013. Сувишно је објашњавати зашто. На челу панчевачког „Грејања“ је од марта прошле године. После годину дана проведених у вд статусу, иа овогодишњој мартовској седници Скупштине града изабрана је за директора, и тако постала прва жена – директор овог комуналног предузећа.

На почетку разговора, пре него што је стигла кафа, питали смо директорку Божић да ли је задовољна оним шта је урадила за 15 месеци колико је на челу „Грејања“.

-Задовољна сам. Прво, не бих се прихватала посла за који нисам сигурна да ћу га успешно обављати, друго, не само што је грејна сезона била успешна, него се „Грејање“, упркос неповољним околностима, успешно носи са свим проблемима које прате ову област. Али када се рационално послује, када се води брига о сваком динару, када немамо вишка радника, већ и мање од предвиђеног броја по систематизацији, онда ту чуда нема. Све у свему, спремно чекамо одлуке Владе Србије по том, али и по свим другим питањима – каже наша саговорница.

Иначе, ЈКП „Грејање“ има 127 запослених, а по систематизацији има места за 130 радника. Оно што већ у скоријој будућности може бити проблем, то је мањак монтера и ложача на тржишту рада, а пошто у школском систему нема ученика таквог профила и струке, тај проблем може постати баш – проблем.

Шта „Грејање“ ради кад не греје?

-Обављају се уобичајени ремонти, али и више од тога, после 30 година заменићемо све старе горионике новим, а покушаћемо да реконструишемо и један котао,чиме ће се у највећем обиму до сада зановити и унапредити производња. Оно на шта смо посебно поносни јесте пројекат „Банатско сунце за све“, после чије ће се реализације у великој мери за загревање санитарне воде уместо гаса користити енергија сунца.У плану су и неки други пројекти који се тичу повећања енергетске ефикасности, у делу који се тиче нас, а у оном другом делу, градске власти преговарају о могућностима да кроз приватно-јавно партнерство почне сређивање бар оних зграда које су, што се енергетске ефикасности тиче, у најлошијем стању – каже директорка Божић.

НОВО И ЗА СРБИЈУ
„Сем пројекта „Банатско сунце за све“, чија се реализација очекује крајем године, на делу је и физибилити студија за стварање услова да се после геотермалних истраживања и копања бунара, за загревање користи термална енергија, а воде се и разговори о коришћењу биомасе као погонског горива.
Оно на чему радимо у „Грејању“ је и диверсификација енергије и инсистирање на заштити животне средине, коришћењу алтернативних извора енергије, а за резултат очекујемо нижу цену грејања ка крајњим корисницима. Све наведено нас сврстава у четврту генерацију топлана, и води у сам врх како у Србији тако и у региону.

Не можемо, а да не подсетимо директорку да гас мало-мало па појефтини, а цене грејања… Ми застајемо, а директорка наставља:

-Е, то је она прича о проблематичном квалитету цеви кроз које „Србијагас“ допрема гас до наших постројења, ниском притиску, о милионском намету које то предузеће наплаћује од „Грејања“, а који је у прошлој години, кроз тзв. цену капацитета, повећан за чак 170 одсто! То је питање које само Србијагас може да реши инвестирањем у своју мрежу.

А наплата по потрошњи?

-Што се тога тиче, ми смо спремни били и прошле године, али коначна одлука је у рукама органа локалне самоуправе. Како год да се одлучи, сигурна сам да ће интереси грађана бити на првом месту.

ПОХВАЛЕ
ГРАДОНАЧЕЛНИКУ
„Као председница Уније жена, задовољство ми је да истакнем да су жене после ових избора знатно заступљеније у извршној власти у локалним самоуправама Јужног Баната.
Што се Панчева тиче, мислим да су младост, струка и стручност победили политичке калкулације и да су на најважнијим местима и најспособнији људи. Због посла којим се бавим, моје похвале градоначелнику у том смислу посебно иду на избор већника за комуналне делатности Александра Стевановића, као и градског менаџера Александра Фаркаша, од којих сигурна сам, и моје колеге из других комуналних предузећа и ја, можемо да очекујемо пуну подршку за оно што су амбиције предузећа,а све у интересу развоја Панчева и побољшања квалитета комуналних услуга.

Е, сад мало и о политици. Ми смо нешто наглас размишљали, а наша саговорница је на то узвратила:

-У политику сам ушла из уверења, а то ми је и струка, и у њој из уверења и остајем. Уважавам туђе мишљење и тражим од других да уважавају моје, и то је принцип од којег не одустајем и за који ћу се увек борити. Члан сам Градског одбора СНС и председница Уније жена. У том послу налазим сатисфакцију за оно што радим, а кроз постдипломске студије за оно чему тежим, а то је докторат на Факултету политичких наука. Све то, да, али никако на штету функције коју обављам. Има још тога да се уради на плану организације, рационализације, одговорности, компетентности, на плану енергетске разноврсности и ефикасности, моји критеријуми су високи и на њима ћу истрајати без обзира на цену- одлучна је директорка Божић.