Милан Гарашевић, председник општине Ковачица

ЗАУСТАВИТИ ОДЛАЗАК МЛАДИХ У ИНОСТРАНСТВО

 •Највећи проблем општине је незапосленост и одлазак младих људи у иностранство • Нова општинска власт ће интензивно радити на привлачењу инвестиција и решавању инфраструктурних проблема грађана • Улагање у спорт и младе је улагање у будућност

 

ПОСЛЕ вишегодишње владавине Демократске странке, у Ковачици је крајем октобра прошле године на власт дошла Српска напредна странка. То је само потврђено на априлским изборима, после којих је листа коју је чинила коалиција око напредњака добила чак 21 мандата у Скупштини општине. Тада је на чело ове јужнобанатске општине дошао Милан Гарашевић, и то са места помоћника председника општине, функције коју је обављао последњих неколико месеци. Како каже, Српска напредна странка је убедљиво добила изборе, а највише гласова добила је у Црепаји, Дебељачи, Уздину и Ковачици. Иако нису морали, напредњаци су у своје окриље власти прихватили и СВМ (један већник), који има једног одборника, док су у опозицији остали девет демократа, шест лигаша и два одборника из редова социјалиста.

– Ми желимо да будемо локална самоуправа која ће, за разлику од претходне општинске власти, бринути за све грађане, и за оне који јесу и за оне који нису гласали за нас. Мене као председника општине интересује све, од рада јавно-комуналних предузећа до рада установа, пошто мислим да председник једне општине мора да зна све везано за ту општину, посебно то како она функционише, у свим сегментима. Не мислим да треба да се мешам директно у свачији посао, али свакако морам све да знам шта се и како ради – каже у свом првом интервју за једне новине први човек општине Ковачица.

У ИНТЕРЕСУ СВИХ ГРАЂАНА... Милан Гарашевић
У ИНТЕРЕСУ СВИХ ГРАЂАНА… Милан Гарашевић
               ПРЕДСЕДНИК
У политику је озбиљније закорачио 29. октобра 2015. године, после смене власти у Ковачици, када је преузео функцију помоћника председника општине и тада се, како сам каже, бавио свим оним што је битно за општину. У политику је, иначе, дошао из света привреде. Напустио сам студије права и почео се бавити пољопривредом, 2005. године основао сам газдинство које је временом порасло, а осам година касније отворио сам и фирму која се бави трговином и посредовањеем у пољопривредној производњи, а која је сада у рангу средњих предузећа. Човек сам који долази из привреде, приватног бизниса и не познајем термин радно време и мислим да се зато лако сналазим у свему ономе што се постави пред мене, на овај или онај начин – каже председник Гарашевић.

– Највећи проблем општине Ковачица тренутно је незапосленост и одлазак младих у иностранство. То није ништа ново, али како овде живе различите нације, које лакше од других одлазе у иностранство, све то нама представља већи проблем него што је у неким другим општинама. То је горући проблем на којем ми даноноћно радимо – каже председник Гарашевић и додаје да је недавно разговарао са румунским и словачким амбасадорима о томе шта би они могли учинити да помогну по питању инвестирања у Ковачицу. Како каже, они су до сада доста улагали у културу, али и да се нада да ће се убудуће ситуација поправити и по питању инвестиција у инфраструктуру и производњу. Он понавља да је посебно задовољан тиме што у општини Ковачица живе четири нације у слози где нико никога не угрожава и не омаловажава. То је, по њему, право богатство.

Комунални проблеми у ковачичкој општини постоје, а на првом месту је проблем са водом за пиће. – Насељено место Идвор нема пијаћу воду и ми смо буџетом извојили 12 милиона динара за изградњу мини погона за прераду воде у овом месту. А могу слободно да вам кажем да у Идвор последњих 10 година није уложен ни један једини динар. Надам се да ће до краја године бити отворена и прва фабрика воде у Ковачици. То нису горући проблеми, вода јесте за пиће, али морамо решавати и тај проблем квалитета пијаће воде који је карактеристичан за целу Војводину и то у готово сваком насељеном месту – наводи Гарашевић и напомиње да се за решавање овог проблема нада средствима од конкурса за пројекте.

БРОЈКЕ
Буџет Општине Ковачица за ову годину износи 680 милиона динара, што је дупло мање од буџета који је пројектовала претходна општинска власт. Чланови Општинског већа, којих има 11, примају паушал од око 30 хиљада, а одборници 10 хиљада динара. Размишља се о смањењу броја чланова Општинског већа, али то, како каже председник, није могуће урадити тако брзо, мада је неминовно. Он оцењује да садашњу општинску власт краси тимски рад, али и додаје да су на неким руководећим позицијама у Ковачици и насељеним местима остали људи који су постављени од стране претходне власти, а који су добро обављали своје послове.

Поред тога, ту је и проблем превоза који највише оптерећује становнике Путникова, Уздина и Самоша који се на разне начине сналазе да стигну до посла или школе. Наш саговорник додаје да се преговара са панчевачким АТП-ом како би се овај проблем што пре решио.

Што се тиче путне мреже, у Ковачици и Црепаји су готово све улице асфалтиране, док се у Самошу ове године, први пут после две деценије, ради једна улица.

– Сва јавно-комунална предузећа послују добро и ту немамо проблема. Међутим, схватили смо да ова предузећа у мањим местима не могу да функционишу довољно квалитетно па смо дошли на идеју да формирамо једно предузеће за целу општину Ковачица, које би, као такво, свакако боље функционисало. Удружени у једно предузеће могу сигурно боље да раде него као до сада, појединачно.

Ковачица спада у оне општинске управе које немају вишка запослених. Како каже председник Гарашевић, у општинској управи су потребни нови људи. – По закону имамо право да запослимо преко 20 људи, али нећемо запошљавати оно што нам није преко потребно, пошто не желимо тиме да оптерећујемо буџет. Ово је пољопривредна средина и одељење за привреду тј. пољопривреду би требало појачати како би спремнији учествовали на разним конкурсима за средства попут ИПА фондова и других. Не можемо да очекујемо да нам то уради неко са стране. Ту такође желимо да развијемо сарадњу са привредницима и грађанима, да им будемо на услузи, да радимо оно што претходне власти нису радиле, да помогнемо и грађанима и привреди.

У Ковачици данас ради Фабрика обуће Укус, као и Шећерана, која поред стално запослених, када је потребно, запошљава и до 120 сезонских радника, а ту је и одређен број мањих предузећа и предузетника. Како нам је рекао председник Гарашевић, ускоро би се требао отворити дом за старе који ће запослити 20 људи.

– Озбиљно се бавимо новим запошљавањем и привлачењем инвеститора. План нам је да свако насељено место добије радну зону, и тренутно радимо на пројектима за Ковачицу, а ускоро ће на ред доћи и Падина. Ту је посебно интересантан Уздин, надомак којег пролази балканска магистрала, то је врло интересантна локација близу и Београда и Зрењанина, па и Вршца. Поред тога, имамо људе који су спремни да раде на томе. Пуни смо воље и енергије и желимо да радимо, да нашим грађанима у сваком сегменту побољшамо живот, од нових радних места и запошљавања до улепшавања места и развоја туризма – објашњава Гарашевић, напомињићи да се планира и низ активности како би се побољшала туристичка понуда. Ту, пре свега, мисли на уређење центра Ковачице, али подсећа и на оно што већ представља туристичку понуду, попут дома Михајла Пупина у Идвору, Галерије наивне уметности, по чему је Ковачица позната у целом свету, а ту је и поставка Музеја, радионица старих заната, спа центар. Наш саговорник наводи и да Рекреативни центар Релакс, кога красе добра храна и добар смештај, полако поправља своје пословање, које последњих година није баш било за пример.

ДОМ ЗДРАВЉА
Од претходне власти наслеђен је дуг Дома здравља од 140 милиона динара који је драстично почео да расте од 2008. године, каже председник Гарашевић, напомињући да је то озбиљан проблем, пошто директно утиче на живот грађана. Започети су преговори са добављачима, јер је највећи део дуга онај везан за плаћање лекова, радимо на решавању проблема, успели смо да дуг смањимо на 113 милиона динара, али неће бити лако ни наредних година – каже председник Гарашевић, додајући да се за тај проблем, у интересу грађана, пре свега, мора наћи адекватно решење.

И спорт у Ковачици је је веома развијен за једну општину ове величине. Поред надалеко познатих стонотенисера из Уздина, председник Гарашевић наводи и куглање као веома популаран спорт, али и женску рукометну екипу из Дебељаче, затимфудбалере из Црепаје и Ковачице...

– До сада смо имали осам милиона у буџету за спорт, а ми смо то повећали на 14 милиона динара, што је за нашу општину велико повећање, али тај потез је већ дао резултате, ето, наши гимназијалци су постигли изузетне резултате на недавно одржаној олимпијади у Лесковцу, али нису они једини, има и биће тога још, јер улагање у младост је улагање у будућност. Морамо јој спремни ићи у сусрет – каже нови први човек општине Ковачица.