Жене које су мењале свет

БРАК ЗА ВЕКОВНУ НЕСРЕЋУ

•За жену Бог је увек сена неког мушкарца – Уго Ојети

У почетку ништа није указивало да ће се једна љубавна идила између моћног енглeског краља Хенрија XIII и једне дворске даме, која се звала Ана Болен, завршити тако срећно, али и тако трагично.
Ана Болен је са тринаест година постала дворска дама надвојводкиње Маргарете. Касније је пребачена у Француску, код Марије, сестре Хенрија VIII. Године 1521. вратила се у Енглеску и постала дворска дама краљице Катарине Арагонске, прве жене Хенрија VIII. Тада и упознаје краља.
Када се Хенри растао од Катарине Арагонске , 1531, пошто није могла да му роди мушког наследника, тајно се венчао са Аном Болен, 25. јануара 1533. Ана је крунисана у јуну, а 26. августа исте године рађа им се кћер, принцеза Елизабета, будућа краљица Енглеске.
Овај брак ће убрзо уздрмати Енглеску и Европу, и донети велику несрећу за стотине хиљасда људи. Наиме, краљ Хенри VIII je по сваку цену хтео да добије мушког наследника, јер до тада Енглеска ни8када није имала краљицу, а династија није била довољно чврста да би ризиковала крунисање жене за владара, због могућности сукцесије или доминације друге државе путем брака.
Пошто се у међувремену заљубио у Ану Болен, покушао је да убеди папу да му поништи претходни брака са Катарином Арагонском. Папа је одлучно одбио овај предлог, што ће убрзо довести до реформације у Енглеској. Пре коначног раскида са папом, Хенри VIII се изјаснио као противник реформације написавши један спис против лутеранства. Када се самовољно и тајно венчао са Аном Болен, пошто је претходно, без папиног одобрења, за кентерберијског надбискупа поставио човека који је пристао да то венчање обави, папа му је запретио црквеном казном. Хенри је одмах сазвао парламент који је изгласао закон о супремату (1534), чиме је краљ проглашен за врховног поглавара Енглеске цркве. Био је то увод у многе људске несреће.
Својим поступцима и држањем у браку са Хенријем, Ана Болен је одбила од себе рођаке и пријатеље, а постепено је између Хенрија и ње долазило до све већих несугласица. С обзиром да Хенрију није ни касније родила мушког наследника, њена краљевска позиција, као и њен живот били су угрожени.
Ана Болен је ухапшена и оптужена за брачну превару, инцест и ковање завере против краља. Изведена је пред суд и осуђена на смрт. Глава јој је одрубљена 19.маја 1536, када су смакнути и њен брат, као и неколицина тобожњих љубавника. Имала је само 29 година. Али, после њене, летеле су главе стотине хиљада становника британског острва, у сукобу који је започет између Папе и Хенрија VIII.
Тај сукоб трајаће вековима.

ХЕНРИ VIII
Хенри VIII, енглески краљ од 1509 – 1547, сурови апсолутиста, владар који је започео дугогодишњи верски рат на британском острву. Женио се шест пута, Ана Болен му је била друга жена, а једна од бројних љубавница била му је је и Мери Болен, с којом је био у вези пре него што је оженио њену сестру Ану.