Панчево

Најважнија тема овогодишњег Светског дана екологије је загађење ваздуха

ЗА 45 ГОДИНА – 45 САДНИЦА ЈАВОРА

• Светски дан заштите животне средине, 5. јун,  обележава се од 1974. године
• Сем садњи 45 садница јавора, биће проглашна најуспешнија школа у акцији „Сакупи и уштеди – вреди“

 

Као и сваке године и овог 5. јуна, када се обележава Светски дан заштите животне средине, Град Панчевo подржава активности препоручене од стране Уједињених нација, односно њиховим Програмом за животну средину (УНЕП).

Тако ће, од среде, Панчево бити богатије и зеленије за 45 садница јавора. Тога дана, у 11 сати, једну од садница ће у Парку пријатељства, иза Тамишког кеја, посадити Катарина Бањаи, већница задужена за заштиту животне средине и енергетску ефикасност у Градској управи града Панчева и Данило Бјелица, директор ЈКП „Зеленило“ из Панчева.

–  Садња 45 јавора има своју симболику у броју, јер је овог 5. јуна тачно 45 година од када се обележава Светски дан заштите животне средине, рекла је Катарина Бањаи, већница за екологију. Те 1974. године, на Конференцији у Стокхолму су се окупили представници 113 држава, који су потписали заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Програм заштите је назван УНЕП, а предлог да се овај дан обележава управо 5. јуна,  дала је делегација ондашње Југославије у чијем је саставу била и Србија.

Тема овогодишњег обележавања светског дана заштите животне средине је „Загађење ваздуха”, а земља домаћин је Кина. Циљ је да се предвиђеним глобалним и локалним активностима мотивише јавно мњење, да се  покрену владе, индустрија, заједнице и појединци… – како би се истражили обновљиви извори енергије и зелене технологије и како би се побољшао квалитет ваздуха у градовима и регијама широм света.

Поред континуираних напора које град Панчево улаже управо у овом правцу, 5. јун ће бити прилика да се, поред садње 45 стабала јавора, прогласи школа-победница 5. циклуса акције „Сакупи и уштеди – вреди“ коју реализују Секретаријат за заштиту животне средине и ЈКП „Хигијена“ из Панчева. Овај Секретаријат ће школи победници обезбедити термоизолационе фолије за стаклене површине, а у циљу афирмације енергетске ефикасности и бољих услова рада у учионицама. Такође, све школе учеснице ће добити на поклон лопте које је обезбедио ЕКОСТАР ПАК д.о.о, из Београда, оператер за амбалажни отпад, а четвртацима ће, већ традиционално, бити подељен нови број „Екопедије“, часопис који се бави очувањем природе и животне средине и који уређује и објављује Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева.