OБРАЗОВАЊЕ, ИНФРАСТРУКТУРА... Зорана Братић

На кафи са…

Зорана Братић, прва жена на функцији председника Општине Алибунар

БИЋЕ ОПШТИНА АЛИБУНАР НА НИВОУ КОЈИ ЗАСЛУЖУЈЕ

• Пред локалном самоуправом  је, између осталог, и изузетно важан задатак – израда Плана развоја општине Алибунар за наредних седам година, у складу са новим Законом о планском систему Републике Србије

Први пут на месту председника општине Алибунар је једна жена, Зорана Братић, дипломирана правница из Селеуша, села која по други пут има „свог човека“ на тој функцији. И не само то, и куће су им једна крај друге, на Колонији, насељу које је „дало“ и начелника округа,  директора НСЗ Филијала Панчево, директора једне познате банке у Панчеву, а и начелник ПУ Панчево био је селеушки зет.

Има тога још из Селеуша, као што је актуелни директор једне познате италијанске фабрике обуће у Алибунару (са највећим бројем запослених жена у овој општини), затим, потписник овог текста, али вратимо се ми нашој саговорници и ономе шта смо чули од ње, после месец дана откако је „прва дама“ општине Алибунар.

Новоизабрана председница Општине Алибунар, које је пре председничке функције била успешна директорка ЈКП „Универзал“,  има јасан став, визију и поглед у будућност за функционисање општине Алибунар. Ступањем на нову дужност истиче да ће се трудити да указано поверење оправда кроз инвестиције, пројекте, улагања у инфраструктуру и решавање текућих проблема. На том путу не очекује да ће посао бити лак, али је спремна да се ухвати у коштац са свим изазовима. Истиче да је веома важно да општину Алибунар подигне на ниво који заслужује. То ће остварити радом, трудом, привлачењем нових инвеститора, израдом и реализацијом пројеката који се тичу обнове и улагања у инфраструктуру. Али…

Да чујемо саму  председницу, шта је то што чека нову локалну самоуправу и који је њен одговор на наше питање о плановима за будућност општине Алибунар.

ПРВА ПОСЕТА… Зоран Братић и Петар Гланда, директор ОШ „1. мај“ у Владимировцу

-Завршени су радови на термичкој реконструкцији зграде Дома здравља у Алибунару, као и реконструкција фискултурне сале у Алибунару. С обзиром да је улагање у образовање наше деце један од најважнијих програмских циљева, Општина Алибунар ће и у наредном периоду наставити са улагањима у образовање. У току је опремање фискултурне сале у Алибунару. Израђена је и пројектна документација за зграду предшколске установе у Банатском Карловцу. Приоритет нам је да обезбедимо финансијска средства потребна за изградњу овог објекта. У плану је и финансирање израде пројектно-техничке документације за друге школске објекте. У првих месец дана рада фокус је био на пружању свега неопходног за почетак нове школске године. Тим поводом подељени су и пригодни поклони ђацима првацима.

Решавање проблема који се тичу инфраструктуре, као и реконструкције и рехабилитације водоводне и канализационе мреже биће један од, можда, најтежих задатака: завршетак канализационе мреже у преосталом делу насеља Алибунар, изградња нове јавне водоводне мреже у Улици Селеушки пут у Владимировцу, реконструкција постојећих водоводних мрежа у насељеним местима Алибунар и Владимировац, изградња пречистача отпадних вода за насељена места Банатски Карловац и Алибунар, изградња новог објекта капеле у Иланџи и  реконструкција и рехабилитација улица у свим насељеним местима општине Алибунар.  За неке од наведених радова биће потребно обезбедити новац из других извора финансирања, односно са републичког или покрајинског нивоа.

МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТ… и цркве једна поред друге, румунска и српска црква у Алибунару

Приликом припреме одлуке о буџету општине Алибунар за 2021. годину, у сарадњи са свим корисницима буџета,  израдом њихових финансијских планова, видеће се који су највећи проблеми који захтевају хитност у решавању. Један од императива у изради  новог буџета је активније укључивање заинтересоване јавности за његово креирање.  Образовано је ново Општинско веће, за већнике ће бити утврђени ресори рада, те се  очекује њихово максимално ангажовање и сарадња са свим установама, јавним предузећима и другим организацијама чији је оснивач Општина Алибунар, како би се побољшао ниво услуга које пружамо грађанима наше општине.

Пред Општином је и важан задатак – израда Плана развоја општине Алибунар за наредних седам година у складу са новим Законом о планском систему Републике Србије. Поред пољопривреде, која је најзаступљенија привредна грана у општини Алибунар, приоритетни циљеви ће бити развој предузетништва и туризма у општини Алибунар, заштита животне средине и унапређење културе у мултиетничкој и мултикултуралној средини, каква је општина Алибунар.

С. Батало

Пројекат „Општина Алибунар – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.