ХВАЛА ЗАПОСЛЕНИМА... Зоран Марковић (Фото: lokalnevesti,rs)

Наш саговорник

Зоран Марковић, в. д. директора ЈКП “Качарево”

СЕЛО КОЈЕ НЕМА НЕАСФАЛТИРАНИХ УЛИЦА

• Одржавање зелених јавних површина у Качареву, као и одржавање језера и сеоског гробља, али и прикупљање смећа у селу, обавља сеоско ЈКП “Качарево” које све ове послове, уз немерљив труд својих запослених, успева да заврши  благовремено и успешно

Качарево, „најмасније“ село у Банату, тако познато по аутентичној гастрономској манифестацији “Сланинијади”, последњих пар година, током летње сезоне, а због свог језера, постало је место које радо посећују и Панчевци и становници суседних општина. А да на језеру све буде лепо, чисто и безбедно стара се ЈКП “Качарево”, сеоско комунално предузеће које се још бави одржавањем јавних зелених површина у селу, одржавањем сеоског гробља, као и прикупљањем смећа. А како ових дана функционише ово предузеће разговарали смо са Зораном Марковићем, човеком који је готово свој цео радни век провео у овом предузећу и који се на његовом челу, уз паузу од две године, налази од 2009. године.

Као највећи проблем овог предузећа, наш саговорник наводи финансије, односно неусклађеност прихода и расхода, што умногоме отежава рад ЈКП “Качарево”.

  • Пре четири године као ЈКП смо изгубили водовод, а тиме и наплату воде од грађана што нам ни на један начин није надокнађено. Тада су наша четири запослена прешла у ЈКП “Водовод и канализација”, али расходи су остали. Наша Месна заједница је  амбициозна, тако да је око Качарева посађено преко 40 хиљада садница у склoпу ветрозаштитних појасева које, поред центра села и осталих зелених површина, такође треба одржавати, а ту је и СРЦ “Језеро” које је веома захтевно током сезоне. Поред тога, и број запослених нам се временом осипао што у ситуацији када је ново запошљавање тешко, представља велики проблем – каже директор Марковић и подсећа да ово предузеће има 12 запослених, од којих су само он и благајник у администрацији предузећа, док остали обављају послове на терену. А како ЈКП “Качарево” два дана недељно прикупља смеће од грађана, а трећи од предузећа у селу, због мањег броја запослених то представља проблем, а када се с почетком летње сезоне свему томе дода и одржавање зелених површина у селу и околини језера, као и кошење траве које је увек захтевно, то представља прави напор за запослене у овом качаревачком комуналном предузећу. Ипак, сви послови  успевају да се ураде благовремено, напомиње наш саговорник.
А КАД ДОЂЕ ЛЕТО… језеро у Качареву и за најпробирљивије
  • Град Панчево је успео да нам за ову годину повећа буџет за два милиона динара, што нам много значи пошто имамо око 200 хиљада динара месечно више, па тако да месечно имамо приход од око 620 хиљада динара. А када знамо да нам само за плате наших 12 радника треба скоро 800 хиљада динара,остатак морамо обезбедити из сопствених прихода, а то је данас само наплата прикупљања и одвожења смећа које наплаћујемо 200 динара за домаћинства са два или мање чланова и 400 динара за она са више од два члана. Одржавамо и гробља, ту наплаћујемо сахране и постављање опсега, али највећи део тог прихода одлази на израду опсега и стаза на гробљу – објашњава директор Марковић и наглашава да, упркос томе, сви послови из надлежности ЈКП “Качарево” се успешно завршавају и то захваљујући труду свих запослених као и уз подршку Савета Месне заједнице. Он додаје да је захвалан Граду на додатним средствима, што није мала помоћ када се има у виду финансијска ситуација у којој се налази локална самоуправа. Директор даље каже да је оптимиста и да је сигуран да ће се ситуација у наредном периоду свакако поправити и изражава захвалност запосленима у предузећу које води који се труде да своје задатке обављају најбоље што могу, иако њихов труд, због финансијске ситуације, није награђен повећањем плата, а за шта они, ипак, имају разумевања.

  • Од Града смо добили средства за подизање 480 метара зида око гробља што ћемо ускоро започети, а ЈКП “Качарево” ће радити и стазе у парку у центру Качарева и то у оквиру пројекта његове реконструкције који ће обухватити и замене канделабара и мобилијара у овом качаревачком парку – најављује Марковић и додаје да је ових дана, у оквиру реализације јавно-приватног партнерства, Качарево добило нову ЛЕД јавну расвету, као и да су у оквиру сличног градског пројекта јавно-приватног партнерства у области путне инфраструктуре, асфалтиране последње две непокривене улице у овом селу, тако да је Качарево постало једино насељено место са територије Града Панчева које има асфалтиране све улице.

Уз одговоран рад ЈКП “Качарево” у одржавању села, све оно шта је урађено, Качаревцима ће омогућити пријатнији свакодневни живот, али ће створити и услове да ово панчевачко место максимално искористи своје језеро као туристички потенцијал и привуче што већи број посетилаца током  летње сезоне.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево