НОВИ ИЗАЗОВ... Мирослав Петровић

Разговор с поводом

Мирослав Петровић, нови в. д. директора ЈП “Полет” Пландиште

ВИЗИЈА ПОСТОЈИ, АЛИ ПРВО ДА ВИДИМ…

• Културно-образовни центар “Вук Караџић” из Пландишта је од 2015. године, када је на чело ове установе дошао Мирослав Петровић, успео да реализује нове културне манифестације, одржи постојеће као и да много уради на промоцији туризма у овој јужнобанатској општини

Почетком прошле недеље одржана је хитна седница Скупштине општине Пландиште на којој су одборници одлучили да на чело ЈП “Полет”, уместо Милана Селаковића, директора овог предузећа и бившег председника Општине Пландиште, који је изненада преминуо, поставе Мирослава Петровића, дипломираног инжењера менаџмента, који је до тада водио Културно-образовни центар “Вук Караџић”.

У разговору са новоизабраним директором ЈП “Полет” сазнали смо да он има визију и планове када је будућност предузећа на чијем је челу данас, али да је ту, како нам је сам рекао, свега недељу дана тако да се још увек упознаје са предузећем, његовим функционисањем и води разговоре са руководиоцима сектора у “Полету”, па ће о конкретним корацима и плановима вођења овог пландиштанског јавног предузећа моћи говорити тек за неко време које је неопходно да се упозна са стањем у њему. Ипак, искористили смо прилику да директора Петровића питамо како је задовољан ониме што је урадио док је водио Културно-образовни центар “Вук Караџић”.

  • Веома сам задовољан оним што смо урадили од 2015. када сам постављен за в. д. односно од 2016. године када сам постао директор ове установе до данас пошто смо успели да њен рад унапредимо. Успоставили смо нове културне манифестације којих, осим пар оних традиционалних које су се реализовале годинама уназад, попут Банатског ликовног салона и Општинске смотре фолклора, није ни било пуно. Када сам дошао на чело КОЦ-а, почели смо са одржавањем Зонске смотре ликовних уметника аматера Војводине, манифестације чији је домаћин до тада био Град Вршац. Ми смо добили организацију ове смотре као својеврсну пробу какав би наша општина била домаћин, што је прошло изузетно и од тада се ова манифестација одржава сваког октобра у нашем Пландишту – са поносом каже директор Петровић и даље додаје да је то изложба радова уметника аматера из јужног Баната, са које најбољи радови бивају селектовани и иду даље на покрајинску смотру. Он каже да је ту било и значајних резултата када су уметници из Ковина и Банатског Карловца добили награде међу којима је најбоља друго место на покрајинској смотри.

  • Поред тога, од 2017. године КОЦ је почео институционално да се бави туризмом у Општини Пландиште у којој не постоји туристичка организација. Ту смо успели да урадимо карту понуде Пландишта као и карту пољопривредно-туристичких газдинстава у општини. Међутим, како су дворци, који би били окосница туристичких обилазака, а по којима је Пландиште познато, у приватном власништву, а ми нисмо постигли договор са њиховим власницима, још увек нисмо успоставили карту класичне туристичке понуде наше општине која би обухватила и обилазак двораца – открива наш саговорник шта је све урађено док је био на челу КОЦ-а. Ова установа је од покрајинског Секретаријата за привреду и туризам добила 2018. године средства за опремање туристичког инфо – центра, који се данас налази у згради КОЦ-а што, према речима нашег саговорника, представља корак напред када је у питању промоција туризма у Пландишту. Како он каже, тај инфо-центар је замишљен као мост између туриста и КОЦ-а како би, пошто већ немају права водити туристе у обиласке двораца, запослени КОЦ-а могли заинтересованим туристима дати све информације које су неопходне како би видели оно најбоље што Пландиште има да понуди.

Мирослав Петровић  сматра да је током овог времена проведених у Центру, а у односу на рад ове установе пре његовог мандата, успео да умногоме унапреди његов рад и нада се да ће и његов наследник на месту директора ове установе успети да даље развија Центар у том правцу. Ако Центар буде радио како је радио и до сада, биће то одлично за све, а највише за Пландиште, додаје Петровић. А када смо већ код његовог наследика на челу КОЦ-а, сада већ бивши директор ове установе каже да њега ускоро очекује значајан посао, а то је прослава  стоте годишњице колонизације Пландишта, која ће се обележити низом манифестација од којих ће централна бити одржана у Матици српској, са којом је Општина Пландиште недавно потписала протокол о сарадњи.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Пландиште – грађанин у функцији главног актера локалне самоуправе општине“ суфинансира Општина Пландиште.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.