ИДЕМО ДАЉЕ... да све буде спремно за нове инвеститоре

Панчево

Завршни радови у оквиру 4. фазе сређивања Северне пословне зоне

ПАНЧЕВО У ВРХУ ЛИСТЕ ИНДУСТРИЈСКИХ ГРАДОВА

• Ми желимо да наш град умијемо, да га доведемо у стање какво наши грађани заслужују и данас имамо новца то да радимо и то ће се радити и у будућности – истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева

У Северној пословној зони у граду Панчеву у току су завршни радови у оквиру 4. фазе.  Тим поводом, радове су обишли градоначелник Панчева Александар Стевановић, градска менаџерка Маја Витман и народни посланик Марко Младеновић.

Након обиласка радова, градоначелник Стевановић је, са задовољством,  изјавио да „можемо да видимо је све оно што је рађено претходних година дало резултате, а то је да ми овде имамо две светске компаније, ЗФ и Бросе, с којима је Панчево у самом врху на мапи индустријских градова, односно, да је индустријски центар“.

-Ми смо 2015. и 2016. године, пратећи пут председника Александра Вучића, кренули у изградњу комплетне, комуналне и све остале потребне инфрастуктуре за стварање једне нове гринфилд зоне и данас је овде имамо скоро потпуно опремљену, завршава се последња деоница Улице 7. Нова и оно што је још остало да се уради је кружни ток и прикључење на магистрални пут Панчево – Зрењанин, тако да ћемо овде имати потпуно опремљење две пословне зоне, у којима се већ налазе два инвеститора ЗФ и Бросе. Овде постоји потенцијал за даље ширење, било постојећих инвеститора, или за долазак нових инвеститора. Преко пута Северне зоне 1, припремамо нових 55 ха, односно нову гринфилд зону, у којој такође стварамо услове за нове инвеститоре и већ смо ушли у израду планске документације. Након тога, ми ћемо одмах наставити инфраструктурно комунално опремање и Северне зоне 3, и надамо се да ћемо у овој зони добити можда чак и два инвеститора на овом нивоу, као што су ЗФ и Бросе, а све то у циљу привредног развоја Панчева и Републике Србије. Изузетно битна ствар јесте и запошљавање наших суграђана и драго нам је да од Националне службе за запошљавање добијамо податке да је проценат незапослених сада сведен на једноцифрен број, а знамо да је пре десетак година био и 26 одсто. Такође, повећани приходи у буџету Града Панчева  омогућавају нам да у граду спроводимо инвестиције у које смо кренули, а можемо да видимо да је од августа прошле године до овог момента, у нашем граду асфалтирано преко 50 улица и постављено је око 30 километара новог асфалта, а то је само један део. Данас већ имамо нове планове за наставак свих тих радова и они ће се одвијати у континуитету. Ми желимо да наш град умијемо, да га доведемо у стање какво наши грађани заслужују и данас имамо новца то да радимо и то ће се радити и у будућности. Чекамо да ускоро почну радови у оквиру највећих капиталних инвестиција које смо планирали за ову годину, а то је Улица Цара Лазара, наставак реконструкције централног градског језгра и наравно уређење нашег градског кеја. Све ово не би могли да урадимо да привредни раст државе није овакав какав је, а град Панчево са свим инвестицијама које су се реализовале, прати тај раст и да подигнемо град на један нови ниво, лепши ниво, пуно квалитетнији за живот.

Шта је све до сада урађено у оквиру 4. фазе, објаснила је Маја Витман, градска менаџерка:

– Након усвајања два Плана детаљне регулације укупне површине око 105 ха, Северне пословне зоне 1 и 2, у току 2016. године, кренуло се са радовима на основу техничке документације на инфраструктурном опремању, као предуслова за привлачење потенцијалних инвеститора. Комплетна инфраструктура је изведена у дужини од 2.350 метара у улици 7. Нова и Црепајачки пут, док ће укупна дужина трасе са последњом фазом радова износити 2.700 метара. Претходни радови су се односили на изградњу саобраћајнице у ширини од 7 метара, са изградњом фекалне и водоводне мреже, полагањем средње-напонских каблова, стубова јавног осветљења и изградњом прикључка на државни пут IIА реда, односно, на Јабучки пут. Изведени су и радови на комплетној реконструкцији канала за потребе одвођења атмосферских вода у сарадњи са ДТД-ом и ЈП „Воде Војводине“. У току су радови на завршној фази, у дужини од 350 метара, на постављању стубова јавног осветљења и изградњи нове хидрантске мреже, у дужини од 80 метара.. Урађени су ископи, припремни радови, асфалт и стубови јавног осветљења. Остало је да се уради постављање латерни и светиљки на стубовима јавне расвете, завршетак израде канала, банкина и постављање саобраћајне сигнализације. Рок за завршетак радова је 12. 6. 2021. Након тога ће се урадити технички преглед изведених радова у циљу добијања употребне дозволе. Такође, у току је израда техничке документације у сарадњи са ЈП „Путеви Србије“ за изградњу кружног тока на Надиној кривини, чиме ће се решити и вишедеценијски проблем безбедности једне од најкритичнијих саобраћајних тачака у граду, на државном путу. Радови су планирани да се изведу у току ове године – рекла је Маја Витман.

(Према: pancevo.rs)

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево