ИЗУЗЕТНА ДОНАЦИЈА... Александар Стевановић и Марко Младеновић у разговору са др Љиљаном Лазић

Панчево

Значајна донација РФЗО Заводу за јавно здравље Панчево

ЈЕДИНА ДРЖАВНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА КОЈА…

• До сада су грађани јужног Баната  анализе за утврђивања антитела на вирус ковид – 19 могли да ураде само у приватним лабораторијама, а сада то могу учинити  и у Заводу за јавно здравље  Панчево

Градоначелник Панчева Александар Стевановић и народни посланик Марко Младеновић посетили су Завод за јавно здравље Панчево, који је од Републичког фонда за здравствено осигурање добио донацију – аутоматизовани ЕЛИЗА апарат за квантитативно испитивање антитела на вирус САРС КоВ 19. Дочекале су их в. д. директора прим. др Љиљана Лазић  и др Јелена Минић Васић, руководилац Одељења клиничке микробиологије, са особљем Завода.

На територији Јужнобанатског управног округа ни у једној државној здравственој установи није било могуће квантитативно одређивање антитела на вирус САРС КоВ 19 и ова донација је од изузетног значаја. Завод је обезбедио простор, потрошни материјал, а извршена је обука запослених за увођење нове здравствене услуге у клиничкој микрбиологији Завода. Апарат је потпуно аутоматизован и у једној партији рада може да испита око 90 узорака крви у исто време.

ПРОБА… градоначелник Стевановић „провера“ функционалност новог апарата

Градоначелник Стевановић, који се овом приликом и лично тестирао на антитела, изјавио је овим поводом:

– Данас се још једном показала изузетна међуинституционална сарадња различитих нивоа власти. Наиме, панчевачки Завод за јавно здравље је од Републичког фонда за здравствено осигурање добио апарат за квантитативно мерење антитела на ковид 19 као донацију. Желим да искористим ову прилику да се захвалим директору локалне, панчевачке филијале РФЗО, господину Драгу Терзићу, који је у сарадњи за прим. др Љиљаном Лазић, успео да исходује да овакав апарат буде у нашем Заводу за јавно здравље. Ради се о уређају за квантитативно мерење антитела на разне вирусе, а конкретно у овом моменту ће се он користити искључиво за мерење антитела на ковид 19. Наш Завод је тренутно једина државна здравствена установа у Округу, која може квантитативно да мери антитела. До сада су грађани јужног Баната такве анализе могли да ураде само у приватним лабораторијама. Када се ураде тестови на антитела на ковид 19, они ће се налазити у државној ковид бази и у такозваном ковид пасошу. Позвао бих све суграђане да се тестирају у Заводу за јавно здравље, али и да буду одговорни и да се вакцинишу. Подсећам да је Република Србија можда једина држава у Европи, ако не и у свету која на располагању има четири врсте вакцина. У Панчеву је вакцинисање могуће на два начина: путем еУправе на већ устаљеним вакциналним пунктовима у амбуланти „Доњи град“ и у Месној заједници „Тесла“, као и на пунктовима намењеним грађанима који долазе на вакцинацију без заказивања: „Хигија“ у Улици Милоша Обреновића 4 или на мобилном пункту чија локација се мења и који ће овог викенда поново бити у тржном центру „Биг“, а пре тога, ових дана биће у насељу Мали рит, на Зеленој пијаци и на платоу испред Културног центра.

Ова врста анализа сада се ради у комерцијалне сврхе и према одлуци Кризног штаба Владе Републике Србије кошта 1.800 динара. За сада се тестирање обавља на лични захтев грађана и то без заказивања, а касније ће постојати могућност и на упут од стране изабраног лекара према утврђеним индикацијама за тестирање, кажу у Заводу за јавно здравље Панчево.

(Према: pancevo.rs)

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево