ПРВА МАЈКА ПОРОДИЦЕ... Тања Лукић

Три питања за…

Тања Лукић, в. д. директора Геронтолошког центра Панчево

ЈЕР МИ СМО ЈЕДНА ВЕЛИКА ПОРОДИЦА

Ми овде живимо и водимо један потпуно нормалан, изузетно садржајан и породичан живот. Дан започињемо јутарњом кафицом и чајем у нашем кафићу и дневним боравцима, мало се рекреирамо, гледамо и читамо најновије вести, ћаскамо једни с другима, пратимо спорт, гледамо занимљиве емисије, филмове, размењујемо информације, јер ми смо једна велика породица!

• Можете ли нас подсетити на оно основно када је реч о Геронтолошком центру,
колико корисника тренутно имате, каква је њихова структура, запослени… дакле, све оно што чини слику установе.

Геронтолошки центар је установа социјалне заштите која се бави смештајем, збрињавањем и негом старијих особа. У оквиру Геронтолошког центра постоји и радна јединица Клубови за одрасла и стара лица. Геронтолошки центар Панчево тренутно збрињава 229 корисника.

Структура корисника се стално мења, али у сваком тренутку имамо око 100 зависних корисника, приближно 60 полузависних и 70 потпуно независних корисника. О свима њима се брине велики тим сјајних људи који обезбеђују њихов сигуран, безбедан, квалитетан и конфоран живот.

А У ПОРОДИЦИ… прослава, овог пута Дана жена…

Међу службама се истиче Здравствена служба, као најбројнија, социјална и радно-окупациона служба, а врло битну карику чине и наше колегинице које припремају оброке, техничка служба, вешерај, служба за одржавање хигијене и комплетан административни део који чини Правна служба, рачуноводство, секретаријат, а све то на челу са директорком.

Као специфична установа, свакодневно сте ангажовани на бројним активностима како би оплеменили животе ваших корисника. Шта нам можете рећи о тим активностима,
како се организујете, сарађујете ли са другим установама, удружењима и кад је о
томе реч, какви су вам планови за наредни период?

Јако пуно водимо рачуна о ентеријеру и екстеријеру наше куће. Свакодневно са нашим корисницима у оквиру еколошке секције улепшавамо наш парк, у коме се налази преко 70 врста различитих биљака, као и стазе за шетњу, клупе и два летњиковца за одмор. У наредном периоду планирамо да обновимо и улепшамо наш Врт трећег доба“ у којем кроз примерена вежбања одржавамо здравље и покретљивост наших корисника.Трудимо се да сваки дан нашим корисницима обојимо различитим бојама.

Ми овде живимо и водимо један потпуно нормалан, изузетно садржајан и породичан живот. Дан започињемо јутарњом кафицом и чајем у нашем кафићу и дневним боравцима, гледамо и читамо најновије вести, ћаскамо једни с другима, пратимо спорт, волимо да гледамо различите емисије и филмове. Свако јутро после доручка одрадимо омиљене рекреативне вежбе након тога резимирамо актуелна дешавања. Јер, ми смо једна велика породица.

… али и дружења уз музику и плес…

Још увек смо под утиском модне ревије фризура коју смо организовали поводом 8. марта Дана жена. Тим поводом су нам били ученици, млади фризери из Средње техничке школе 23. мај, и улепшавали су наше баке, били су присутни и одређени медији, који су нас поредили са париском и миланском модном ревијом, атмосфера је заиста била за памћење.

Наравно да смо и део сваке лепе приче коју организује наш град Панчево, од освајања Богојављенског крста где смо увек присутни да подржимо одважне младе људе, до разних базара, посете музејима, културним дешавањима, изложбама, позоришту

Имамо јако лепу и дугогодишњу сарадњу са Удружењем На пола пута, ове године смо наставили да се заједно бавимо дигиталном инклузијом кроз њихов нови пројекат уз подршку Европске уније, у оквиру пројекта Е- инклузија: Освајање дигиталног света. Ово је такође један вид међугенерацијске сарадње и солидарности, отварамо могућност да стичемо нова знања из ове области и тако идемо напред, у корак са чарима дигиталног света. Такође учествујемо у још једом њиховом врло занимљивом пројекту „Корнхо“. То је једна забавна игра и редовно тернирамо заједно, и у наредном периоду планирамо да организујемо турнире у тој игри. Радујемо се сваком сусрету са овим младим, топлим људима.

Имамо јако лепу сарадњу и са Домом слепих Збрињавање, организујемо заједничке Квизове знања једном месечно и тако одржавамо позамашан ниво знања из свих области.

Баш данас имамо игранку са нашим пријатељима, члановима наших клубова, јер овај вид дружења ствара и негује оптимизам, полет и подсећање на значај животних вредности, радост и стабилност које су увек добродошле за старије особе. Јер наш главни мото је да су године само број и ништа више, а ми смо прави репер за то.

… али и уз шаховска надметања…

Ускоро правимо мали излет до Старчева, позвали су нас да погледамо нову поставку у тамошњем Музеју, иначе волимо путовања и редовно их организујемо: посете манастирима, Олимпијадама трећег доба, такмичимо се за најбоље окићену новодишњу јелку или најбоље направљену руску салату…

Такође, организоваћемо књижевно вече признатог панчевачког писца Дарка Јешића, као и изложбу уметничких слика нашег пријатеља Мила Јаковљевића.

Тренутно се припремамо за најрадоснији православни празник Ускрс, свакодневно кроз креативне радионице правимо и улепшавамо ускршње украсе.

У наредном периоду планирамо да организујемо и турнир у шаху, где ће учествовати и корисници, наши велики пријатељи из Геронтолошких центара из Вршца, Смедерева, Зрењанина, Младеновца и Апатина.

Планирамо да организујемо и Вече отворених врата где би позвали родбину и пријатеље наших корисника да погледају новине у раду и на заједничко дружење које смо последњи пут имали са нашом познатом певачицом Надом Попаз.

Сва ова, и будућа дешавања и активности наше установе, можете пратити на нашим Фб страницама: Геронтолошки центар Панчево и Клубови за одрасла и стара лица Панчево.

• У склопу Геронтолошког центра функционишу и Клубови за стара лица. Чиме сте
најпоноснији кад је реч о њиховом раду и наравно, шта нам можете рећи о неким
предстојећим активностима?

Организацијом културно-забавних активности у континуитету и њиховом разноврсношћу директно утичемо на квалитет живота чланова наших Клубова. Главни мото свих наших клубова је – активно старење!

… па опет прослава, сада рођендана, па …

Конкретне активности кроз РЈ Клубови за стара лица су такође распоређене на месечном нивоу, тако да планирамо излете у смислу обиласка културно-историјских и верских споменика, дружење са клубовима у другим градовима, организацијама сличног интересовања (Удружења инвалида рада, Удружења пензионера Рафинерије, Црвени крст).

Крајем априла планиран је излет на Фрушку Гору и обилазак манастира Крушедол, Гргетек и Велика Ремета.

У мају месецу нам предстоји организација славе Клуба – Свети Василије Острошки (12. мај). Планирамо учествовање на фестивалу „Покажи шта знаш“ који ће се одржати у Параћину и предстоји нам организација изложбе слика са ликовне колоније која је одржана прошле године.

Почетком јуна организоваћемо ликовну колонију која ће се одржати на Дивчибарама.

Такође, планирамо излете у природи, нпр. одлазак у Делиблатску пешчару током јуна и одлазак у Зрењанин ради приказивања филма „Госпођа министарка“ ауторке Александре Милосављевић, у извођењу драмске секције нашег Клуба.

У јулу месецу планирамо излет на Главно језеро у Белој Цркви, уз дружење уз организовање спортских активности ,а након тога ћемо приступити планирању културно-забавних активности у складу са материјалним могућностима и интересовањима наших чланова.

… прослава Божића, у друштву прве мајке, разуме се!

Изузетно смо поносни постигнутим резултатима и признањем од наших чланова у смислу њиховог задовољства које је приказано кроз резултат добијен „Упитником задовољства“. Поносни смо на сопствену амбициозност уз безусловно залагање и пожртвовање да наше кориснике учинимо срећним и задовољним, али на првом месту неизоставну финансијску подршку за финансирања услуге и њеног развоја од стране локалне самоуправе нашег града, захваљујући којој су једино све ове активности и биле могуће.

На крају бих се захвалила и свим другим органима који помажу наш рад, првенствено Министартву за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова, који имају слуха и излазе у сусрет нашим потребама, да би се проблеми превазишли у најкраћем могућем року, а све у служби задовољства и доброг здравља наших корисника.

(Старт 013)