БРЗ ОДГОВОР... Татјана Јаковљевић, Роман Стракош, Драгана Купрешанин, Александар Стевановић и др Љиљана Лазић

Панчево

Значајна донација компаније Бросе д.о.о. Заводу за јавно здравље Панчево

ДОБАР КОМШИЈА СЕ ОДМАХ ОДАЗВАО

• Захваљујући пуштању у рад „робот“ апарата  удвостручени су капацитети за РТ-ПЦР тестирање наших грађана, али и становника целог Јужнобанатског округа на присуство вируса КОВИД 19, изјавио је Александар Стевановић, градоначелник Панчева

Компанија БРОСЕ д.о.о. донирала је апарат „РОБОТ“ – аутоматски екстрактор за припрему узорака за РТ-ПЦР тестирање на вирус САРС-КоВ-2 Заводу за јавно здравље Панчево. Град Панчево покренуо је акцију за обезбеђивање донације за набавку апарата и компанија Бросе се одмах одазвала.

Овим поводом су Завод за јавно здравље – микробиолошку лабораторију, посетили градоначелник Панчева Александар Стевановић и заменица градоначелника Драгана Купрешанин, директор компаније Бросе д.о.о. Роман Стракош, директор људских ресурса компаније Бросе Татјана Јаковљевић, а дочекала их је в. д. директорa Завода за јавно здравље прим. др Љиљана Лазић.

Захваљујући пуштању у рад овог апарата удвостручени су капацитети за РТ-ПЦР тестирање наших грађана, али и становника целог Јужнобанатског округа на присуство вируса КОВИД 19. За набавку „Робота“, компанија Бросе, донирала је средства у износу од 3.668.343,12 динара. Апарат је испоручен установи и након завршених обука, пуштен је у рад. Оваквом организацијом рада, опремом и кадровским капацитетима, Завод за јавно здравље Панчево је у потпуности спреман да дневно одради све потребне анализе на присуство вируса КОВИД-19, за грађане Панчева и целог Јужнобанатског округа, покривајући и рад општих болница у округу.

ХВАЛА КОМПАНИЈИ БРОСЕ… убудуће ће бити и брже и више, али и лакше

– Овај апарат који је дониран од стране компаније БРОСЕ је нешто што ће у будућности умногоме олакшати и убрзати процес рада приликом долажења до резултата који су свима у интересу. Желим да се захвалим компанији БРОСЕ која је показала колико је велика и друштвено одговорна компанија, зато што се одазвала овом нашем позиву и јако смо захвални на овом њиховом гесту. Такође, овом приликом бих се захвалио и свим запосленима у Заводу за јавно здравље, јер заиста ове тешке тренутке у пандемији коју преживљавамо, без њиховог учешћа у целом процесу који је неопходан да се обави да бисмо знали што прецизније податке не бисмо могли да изведемо – рекао је овим поводом градоначелник Стевановић.

– У име БРОСЕ компаније желимо да искажемо захвалност и да пружимо подршку локалној заједници која има дугу традицију, с обзиром на то да је немачка породична компанија. За нас није само важно да будемо активан послодавац. Важно нам је да будемо и добар комшија у овој заједници и да подржимо, поред тога што ћемо гарантовати запослење, све активности у локалној заједници. Желим да захвалим лекарима и здравственом особљу на њиховом доприносу, раду и напору у овим условима – изјавио  је директор Бросе-а Роман Стракош.

– Данас сте имали прилике да присуствујете свечаном пуштању у рад апарата БРОСЕ који је аутоматски анализатор за припрему узорака за ПЦР тестирање. Ми ПЦР тестирање за територију целог Јужнобанатског округа радимо од 13. јула, али смо припрему узорака за саму анализу морали радити ручно. То су радили наши лаборанти у две смене рада и на тај начин је била отежана припрема узорака, такође и сама анализа узорака и морали смо дуже да чекамо на резултате. Овим аутоматским анализатором ми смо успели да удвостручимо број узорака који у току једног дана можемо да урадимо. Значи ми сада можемо да урадимо око 200 узорака у току једног дана, у једној смени рада уколико за то постоји потреба ми можемо удвостручити то у две смене рада. Сви пацијенти, грађани на територији нашег округа који имају потребу за тестирањем ПЦР на КОВИД 19  могу одрадити тестирање у нашој установи, односно брисеви се узимају у свим домовима здравља и општим болницама на територији Јужног Баната, а анализе се раде у нашем Заводу. Све анализе за ПЦР тестирање можемо одрадити у току једног дана. Грађани којима се ујутру узме брис, већ до увече имају резултат и јако је битно да се што пре дође до ваљаног резултата на КОВИД 19, с обзиром на то да креће трећи талас епидемије – напомиње др Љиљана Лазић.

(Према: Градски сајт)

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево