ТРЕБА СЕ ДРУЖИТИ... Жика Несторовић

Интервју

Жика Несторовић, заменик председника Општине Опово и председник Удружења пензионера општине Опово

НИСУ ВАЖНЕ ГОДИНЕ, ВЕЋ КАКО ИХ ЖИВИТЕ

• Наши чланови нису само посматрачи друштвених збивања на локалу, већ активно учествују и у политичком и културном животу општине 
Имамо велику логистичку подршку од стране локалне самоуправе за све манифестације и догађаје које организујемо

 

Рођен је 1952. године, радни век је провео у Фрикому, као пословођа у техници за инвестициона одржавања, а био сје и председник синдиката. Био је активни фудбалер и наступао је за Омладинац (Опово), Палилулац (Београд), ПКБ (Падинска Скела), БСК Борча, а по завршетку активне спортске каријере и за ветеране оповачког Омладинца. Председник је Удружења пензионера општине Опово од 2015. године и уједно и члан Скупштине пензионера Србије. Наш саговорник је Жика Несторовић, поред свега овога, и заменик председника Општине Опово.

    • Сем што сте заменик председника Општине Опово, Ви сте и председник Удружења    пензионера општине Опово. Да ли та чињеница може бити од значаја за Ваше чланство?  

–   -Свакако да моја функција заменика председника општине сада утиче у смислу да имамо непосреднију конекцију са локалном самоуправом, али чињеница је да смо одличну сарадњу и подршку имали и пре тога. Стратегија Општине Опово је да подједнако води рачуна према свим друштвеним категоријама, од оних најмлађих који су наша будућност па све до најстаријих, јер на крају крајева, све нас једном чека „треће доба“.

    • Колико општина Опово има пензионера и како оцењујете њихов друштвени положај?

  • Укупан број пензионера на територији Општине Опово износи 1787, а од тога је 850 до 900 учлањено у наше удружење. С обзиром на активности Удружења, подршке и односа локалне самоуправе, средине која равноправност гаји као примарни постулат, друштвени положај пензионера могу оценити високом оценом.

    • Које су то активности Удружења које директно доприносе њиховој активнијој друштвеној улози, а које њиховом бољем социјалном положају?

-Можемо се похвалити широком лепезом активности које организујемо за наше чланове. Од спортских манифестација, преко организовања излета и екскурзија до разних дружења и прослава. Наши чланови нису само посматрачи друштвених збивања на локалу, већ активно учествују и у политичком и културном животу општине.

Преко нашег удружења чланови имају низ погодности као што су набавке на рате огрев за зиму (дрва и угаљ), зимнице, бањски опоравак, итд. Имамо успешну сарадњу са ПИО фондом, преко којег обезбеђујемо бесплатни опоравак за социјално угрожене пензионере.

    • Шта на том плану чини локална самоуправа, чији сте Ви значајан представник?

-Пре свега, наше удружење добија значајна средства аплицирањем пројеката на конкурсима локалне самоуправе. Такође, имамо велику логистичку подршку од стране локалне самоуправе за све манифестације и догађаје које организујемо, а леп гест локалне самоуправе је акција која се спроводи сваке јесени уочи зиме у виду бесплатне набавке огрева за најугроженија старачка домаћинства. Истовремено организују се и појединачне акције за најугроженија старачка домаћинства у виду набавке лекова, хране и хигијенског материјала, основне неопходне кућне технике или поправке и доградње кућне инфраструктуре (прилазне рампе).

    • Има ли пензионера који се посебно истичу у неким својим активностима у свом „трећем добу“?

-Велики број наших чланова су активни волонтери приликом помоћи на разним испорукама, организацији манифестација и излета, као и  кроз активности месних одбора.

    • Како анимирате оне пензионере који су одласком у пензију „дигли руке“ од свега што је ван њихове куће?

-Увек покушавамо да анимирамо такве пензионере, разговарамо са њима, позивамо их на наша дружења и излете, како би своје „треће доба“ провели на најбољи могући начин.

    • Шта бисте, за крај,  са Вашим искуством, поручили садашњим и будућим пензионерима, не само онима из оповачке општине?

*Нису важне године већ како их живите. Усамљеност није добар савезник зато се дружите и много ћете се боље осећати.

СиБ

Пројекат „Општина Опово некад и сад – оно што се не заборавља“ суфинансира Општина Опово.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.