ЗА ПАМЋЕЊЕ... Душан Дакић, председник општине (Фото: Ф. Косо)

Алибунар

Свечано обележен Дан ослобођења општине у Другом светском рату

ТРЕЋИ ОКТОБАР, 75 ГОДИНА ПОСЛЕ

• Два дана после Беле Цркве, трупе Црвене армије и партизанске јединице ушле су и у Алибунар, Владимировац…

У општини Алибунар је 3. октобра свечано обележена 75. годишњица ослобођења ове јужнобанатске општине од фашистичке окупације у Другом светском рату.

Тог, 3. октобра 1944. године, после два дана од ослобођења Беле Цркве, трупе Црвене армије, заједно са партизанским јединицама НОР-а, ушле су и у Алибунар и тако после три и по године окупације ослободиле и ову општину Јужног Баната.

Свечана церемонија започета је химном „Боже правде“, у извођењу црквеног хора „Света Три Јерарха“, да би потом венце на спомен-чесму  у центру Алибунара положили Душан Дакић, председник Општине Алибунар, затим, мајор Милош Зденко, у име Војске Србије,  венац у име Амбасаде Руске Федерације положио члан Општинског већ Војислав Диклић, а у име општинске организације пензионера венац је положио Данило Ћирић.

Обраћајући се присутнима, Душан Дакић је истакао да „данас обележавамо дан када су пре 75 године у Алибунар ушле трупе Црвене армије заједно са партизанским јединицама  и ослободиле нашу општину од фашистичке окупације“.

-Ту смо да одамо пошту свим палим борцима за слободу, који су нас задужили да их се вечно сећамо – истакао је председник Дакић.

Посебан допринис овом дану својим присуством дали су и ученици ОШ „Братство јединство“, а посебно Марија Димитров, Маша Лукић и Анда Бараћ, које су  рецитовањем пригодних песама подсетиле на значај борбе за слободу и њено очување.

Истим поводом, истог дана и на сличан начин, Дан ослобођења обележен је и у Владимировцу.

Пројекат „Општина Алибунар – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Алибунар.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.