КОРАК ПО КОРАК... Катарина Бањаи

Разговор с поводом

Катарина Бањаи, чланица Градског већа града Панчева задужена за заштиту животне средине

РЕБРЕНДИРАТИ ЕКО РЕПУТАЦИЈУ ГРАДА

• Ове године је из буџета Града издвојено је 5,5 милиона динара за суфинансирање куповине гасног прикључка, а са циљем смањења загађења ваздуха у граду
• Јужна зона, првенствено захваљујући НИС-у, више није еколошки проблематична

Средином маја, Град Панчево је расписао јавни позив за суфинансирање куповине гасног прикључка, за шта је ове године из градске касе издвојено 5,5 милиона динара. Како нам је рекла Катарина Бањаи, чланица Градског већа задужена за заштиту животне средине, та сума је довољна за куповину 97 прикључка, а до сада се на овај јавни позив пријавило 72 заинтересована грађанина Панчева, од којих ће сваки добити 47.500 динара за ову намену.

  • Ово је једна од мера Стратегије развоја града, која има за циљ смањење загађења ваздуха у граду, односно смањење суспендованих честица чији највећи извор, поред индустрије и саобраћаја, током зиме јесу индивидуална ложишта, тако да је то највећи проблем у деловима града у којима има највише кућа. То је проблем који делимо са свим већим градовима у Србији, па смо се одлучили да на овај начин грађанима помогнемо да са чврстих горива пређу на гас, како бисмо поправили стање ваздуха у граду, који је неких година, због ПМ-10 честица, био сврставан у трећу категорију – каже већница и додаје да је први овакав корак покренут 2016. године, када је грађанима понуђена помоћ у изради потребне документације, за шта није било задовољавајућег одзива. Зато је градска власт одлучила да грађанима понуди помоћ и у набавци гасног прикључка, што се показало као добар потез, пошто је заинтересованост била велика.
НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ
  Питали смо Катарину Бањаи и како је Панчево обележило Европску недељу мобилности, од 16. до 22. септембра.
 – Ове године су неки од челних људи града, попут мене и појединих мојих колега већника, Немање Ротара и Татјане Божић, на посао дошли пешке или бициклом, у складу са акцијом „Дан без аутомобила у градовима и општинама“, иза које стоји Стална конференција градова и општина. Придружили су нам се и Предраг Живковић, заменик градоначелника, Марија Ђукановић, помоћница градоначелника, као и директор Туристичке организације Никола Стоилковић. Једна од активности била је прикупљање старих ствари и промоција једног возила на ножни погон који је организовала једна невладина организација под називом „Нов живот старих ствари – троточкаш мали“, а уз помоћ средстава добијених на конкурсу Секретаријата за заштиту животне средине – наводи већница, напомињући да је 21. септембра, на Светски дан чишћења, започет и шести циклус акције „Сакупљај и штеди – вреди“.

Ове године је издвојено и више средстава него претходне две и наша саговорница је оптимистична по том питању, пошто сматра да ће се сва ова средства потрошити пре 15. децембра, што је крајњи рок за пријаву на овај позив.

  • Прошле године смо, по брзини којом су потрошена, увидели да смо издвојили мало средстава, па је тако ове године издвојено 5,5 милиона динара, што није мала ставка за градски буџет. И за следећу годину нам је план да издвојимо исто оволико средстава, а ја се искрено надам да ће следеће године и „Србијагас“ исходовати употребну дозволу за гасну мрежу која је током прошле године постављена по граду, па ће тиме и грађани из тих других делова града имати прилику да се јаве на овај позив и прикључе на гасну мрежу – каже већница Бањаи и наглашава да сума коју грађани добијају покрива куповину прикључка, а да они сами сносе трошак грађевинских и геодетских радова.

Иначе, већница Бањаи каже да Панчево као град и даље, у народу,  има репутацију еколошке „црне рупе“, што апсолутно не одговара данашњој ситуацији и да то захтева ребрендирање града, како би таква његова репутација постала део прошлости. Она каже да Панчево има еколошких проблема, као што их имају и сви други градови у Србији, али  да индустрија  више није ни близу  еколошки проблем града, као што је то не тако давно била.

-Што се тиче Јужне зоне, са НИС-ом имамо одличну сарадњу. Од када је урађена модернизација рафинерије, нисмо имали никаквих проблема, а морам рећи и да је комуникација одлична тако да заједнички реагујемо да се радови зауставе када су временски услови лоши. Све се доста променило у односу на нека ранија времена и то пре свега, захваљујући НИС-у – каже већница и напомиње да Северна индустријска зона није ни замишљена да се у оквиру ње граде погони који би били еколошки проблем, већ ту могу доћи само компаније са листе 2, дакле, оне које не угрожавају животну средину. На тај начин нећемо развојем у том делу града покварити оно добро што смо постигли у Јужној индустријској зони, напомиње Катарина Бањаи, градска већница задужена за заштиту животне средине.

И. Владан