ОД ЗНАЧАЈА... Александар Стевановић и Предраг Живковић, заменик градоначелника, са радницим и грађанима

Панчево

Заједничка акција ЈКП „Хигијена“ и ЈКП „Зеленило“

ХИГИЈЕНА ЧИСТИ, ЗЕЛЕНИЛО САДИ, ГРАЂАНИ…

• За  две недеље уклоњене су три дивље депоније које су ружиле град, а на месту где је било ђубриште сада је оаза лепих туја

 

Почетком септембра започела је заједничка акција панчевачких „комуналаца“, радника „Хигијене“ и „Зеленила“. И, за само петнаестак дана са панчевачких улица нестале су три дивље депоније, постављени нови контејнери и нове канте, а на локацијима где је било ђубриште – никле су лепе тује.

Дивље депоније уклоњене су са локација у Улици Димитрија Туцовића, затим са угла улица Цара Лазара и  Касапиновићеве, као и испред вртића „Петар Пан“, у МЗ „Младост“.

Према речима Александра Стевановића, директора „Хигијене“, грађани су ове акције  пропратили позитивним реакцијама, тако да дивљих депонија има све мање и мање.

Стевановић каже да ова кација није кампањска и да ће се она и даље наставити, и то по истом принципу: „Хигијена“ очисти , „Зеленило“ прави зелени појас, односно мини оазу стабала тује.

Иначе, ЈКП „Хигијена“ односи смеће са 460 локација у Панчеву, Долову и Старчеву, са којих се дневно покупи и до 150 тона комуналног отпада.

Међутим, поред тога, сваког или сваког другог дана, радници „Хигијене“, сем тог редовног посла, чисте и гомиле смећа које несавесни грађани бацају поред контејнера на зеленим острвима. Очигледно да свест појединих грађана није на потребном нивоу да бисмо имали чистији град, па се не ретко дешава да и поред полупразних контејнера има комуналног отпада, и то у великим количинама.

ЈЕДАН ПО ЈЕДАН… уклањање трагова неодговорних грађана

Зато директор Стевановић апелује на све грађане да буду део тима који брине о чистоћи своје улице, свога града, и то само поштовањем правила да се смеће баца у за то предвиђене контејнере или канте, а тамо где је то предвиђено и сортирати га и  – ништа више. Подразумева се, ваљда, да се контејнери не уништавају и да они нису предвиђени да се у њих баца и шут и кабасти отпад и  запаљиви материјал, јер се таквим понашањем уништи сваке године сваки четврти контејнер.

У настојању да се створе што бољи услови за одржавање комуналног реда, ЈКП „Хигијена“ је са улица Панчева повукла старе и дотрајеле контејнере и поставила 300 нових. Таскође, започет је и посао око израде елабората о тренутном стању локација где ссу контејнери постављени, њиховој опремљености, однпосно броју и степену уништености посуда за смеће. Сагледавањем стања на терену понудиће се и конкретна решења за уређење стајалишта заа контејнере, њихово измештање или отварање нових, као и потребан број и тип контејнера које треба набавити.

Уз све то, неопходна је активна сарадња свих грађана који износе смеће из својих кућа, односно онакво понашање које неће бити у нескладу са поруком да чистији и лепши град не зависи само од радника „Хигијене“ и „Зеленила“, него и од поштовања њиховог рада од стране свих грађана.