НЕКАД... управно-административни центар

Знакови поред пута

Зграда  Магистрата у Панчеву

ПРАВИЧНОСТ ЈЕ ОСНОВ ВЛАДАВИНЕ

• Од управно-административног центра до Народног музеја

Зграда Магистрата у Панчеву зидана је 1833. године, на тада главном градском тргу, и то након што су купљене па порушене све приватне куће.

Зграду је пројектовао граничарски грађевинар мајор Хајман, а зидали су је Фридрих Кверфелд и Фрања Доби.

Свечану салу, на спрату зграде, осликао је Јулије Сајден, сликар из Новог Сада, 1838. године, када је завршено зидање зграде, да би онда постала управно-административни центар града и ширег подручја.

Једноспратна зграда је зидана у облику ћириличног слова „П“. Улична фасада је рашчљањена на три дела. Прозори приземља су завршени равно, док су прозори спрата засведени лучно. Иако је на згради примењен неокласицистички стил, присуство лукова, као конструктивног и декоративног елемента, по неким ауторима указује на „рундбоген стил“.

Изнад средишњег дела се налази удубљење са натписом IUSTITIA REGNORUM FUNDAMENTUM MDCCCXXXIII (Правичност је основ владавине 1833). Изнад целог овог дела је масивни фронтон са богато профилисаним оквиром на конзолама, са крилатим нимфама, у чијој средини се налази рељеф са афронтираном представом генија који у руци носи часовник.

ДАНАС.. Народни музеј

Монументалисти ентеријера овог споменика културе доприносе масивни дорски стубови у приземљу и на спрату, завојито степениште, као и канделабри, распоређини по зидовима дуж степеништа.

Зграда је временом мењала намену. Након Другог светског рата у њој су били смештени Народни музеј и Архив града. Године 1982. Архив се сели на другу локацију, тако да је данас у њој само Народни музеј.

Конзерваторски радови на фасади зграде рађени су 1995/1996. године, а на објекту 2003/2004. године.

Зграда је споменик културе од великог значаја.

(Према: Културно  наслеђе Баната – европско наслеђе)

Реализацију пројекта „Град Панчево – знакови поред пута“ суфинансира(о) Град Панчево