(ПОД)СЕЋАЊЕ... тако то раде Оповчанке из Општинске управе

Опово

Жене из општинске управе у симболичкој акцији на мосту на реци Тамиш

МУШКАРЦИ, НАСИЉЕ ЈЕ ВАША СЛАБОСТ!

• Најважније је да ми, као локална самоуправа, али и сви друге организације, јавне установе и појединци, сваког дана радимо на унапређењу положаја жена у друштву – истакла је Анка Симин Дамјанов, заменица председника општине, а поводом обележавања међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“

У Србији је само у првих десет месеци ове године чак 26 жена страдало од „мушке руке“, а број оних жена које трпе насиље је далеко већи и у том смислу је и наша земља у акцији „16 дана активизма против насиља над женама“, кампањи која има међународни карактер и у којој је укључено преко 1.700 организација, удружења и установа, из преко 100 земаља света.

Желећи да дају допринос борби против насиља над женама било које врсте, у ову кампању су се укључиле и жене запослене у оповачкој општинској управи и локалној самоуправи, на челу са Анком Симин Дамјанов, заменицом председника Општине Опово.

Оне су своју акцију спровеле тако што су, са цветовима гербера у рукама наранџасте боје, боје која симболизује борбу против нассиља, дошетале до моста на Тамишу и у ту реку убациле 26 цветова, колико износи и бројка жена страдалих од насиља у овој години.

У Србији, иначе, постоји Закон о родној равноправности, а локалне самоуправе, па и оповачка, имају своје локалне планове који се баве конкретизацијом свих аспеката родне равноправностри из сваког угла, од запошљавања до онакве друштвене улоге жене која ни у каквом смислу не доводи у питање родну равноправност и достојанство жене у свакој ситуацији.

Ево шта је о томе казала Анка Симин Дамјанов, непосредно након симболичке акције оповачких жена:

„Ми смо поводом ове кампање данас спровели једну симболичну акцију којом смо желели да скренемо пажњу суграђанима и суграђанкама на важност овог проблема, али исто тако је јако важно, да ми као локална самоуправа, али и сви друге организације, јавне установе и појединци, сваког дана радимо на унапређењу положаја жена у друштву“ – истакла је Анка Симин Дамјанов.

Да подсетимо: Међународни дан борбе против насиља над женама је 25. новембар, а у оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ , поред тог дана су и 1. децембар – Светски дан борбе против АИДС-а, 3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетом, 6. децембар – дан сећања на Монтреалски масакр, када је тога дана, 1989. године „из мржње према женама“, у Канади, у суманутој акцији у свега неколико минута, убијено 14 а рањено 13 студнткиња, као и 10. децембар – Међународни дан људских права.

Медијски пројекат „Општина Опово – један путоказ за четири насељена места“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.