БРОЈНЕ НОВИНЕ... Драган Поповић

Бела Црква

Драган Поповић, директор Центра за социјални рад “8. мај”  Бела Црква

УЗ БОЉЕ УСЛОВЕ РАДА ИДУ И БОЉИ РЕЗУЛТАТИ

• Са  радним искуством из привреде и брзим сналажањем у новим условима, и брзе новине у раду Центра за социјални рад, као што су нове просторије, обезбеђење, али и три пута већи буџет за социјалу у општини Бела Црква

Пре више од четири године, на предлог општинске власти, на чело белоцркванског Центра за социјални рад “8. мај” дошао је Драган Поповић, економиста, који је своје радно искуство стекао радећи у привреди. Како је он у разговору за Старт 013 рекао, рад на увек осетљивим проблемима социјалне заштите је нешто што је тада морао научити, у чему је велику помоћ имао од запослених у овој установи.

– Моје раније радно искуство ме је, поред бројних контаката, научило како функционише локална власт, како се формира буџет, али нисам знао много о технологији стручног рада у оваквој установи. Моји сарадници су тада били добри према мени тако да сам временом научио све што треба знати о раду Центра, а што сам им до сада вишеструко вратио: упорношћу сам успео да обезбедим додатне просторије, које је раније користило бивше Општинско тужилаштво тако да, после њихове адаптације, Центар за социјални рад данас, после 35 година рада, има дупло више радног простора, још 90 квадрата где смо сместили канцеларије и просторију за виђање деце у контролисаним условима, без чега је рад стручних лица наше установе готово неизводљив – каже директор Поповић и додаје да је друга важна новина у раду Центра која је реализована на његов предлог увођење обезбеђења, чиме је уведен мир и ред у свакодневном контакту са бројним корисницима, а што је допринело да се спрече неке немиле сцене које су се претходних година дешавале у овој установи.

– Гужве су свакодневне што понекад може бити опасно па смо морали увести ред. Као и раније, током свог рада у привреди, и сада се трудим да за мој тим стручних људи створим најбоље могуће услове за рад како би они могли да дају свој максимум. А наш посао јесте важан. Довољно је рећи да наши извештаји имају карактер вештачења за суд или тужилаштво, а пошто се ту одлучује о људским судбинама, свака реч мора бити стручна и одмерена. Морам рећи и то да суд увек прихвата такве наше извештаје што говори да добро обављамо ту нашу улогу у систему социјалне заштите иако увек има неког ко није задовољан нашим радом. Ми радимо у складу са законима и упутствима и тврдим да се у социјали највише ради од свих јавних служби. Пошто имамо овлашћења да се бавимо и посебно осетљивим темама, попут деце и породичних односа, наш рад је увек под лупом, не само јавности већ и свих надлежних нивоа власти, од општинске, преко окружне и покрајинске до републичке – објашњава Поповић.

А када је већ реч о корисницима ове установе, наш саговорник наводи да њих има око 1150, што је за општину која има нешто више од 17 хиљада становника, релативно висок број. Имајући у виду и то да свако тај корисник захтева максималну бригу, почев од социјалне помоћи, које у овој установи има чак 17 врста, па све до бриге за децу, њихово школовање, ужину, превоз, уџбенике и опрему за школу, то представља много посла са којим се ова установа свакодневно суочава.

– Наш стручни тим, који је формиран на основу далеко мањег броја корисника него што их данас имамо, има доста посла посебно када се узме у обзир то да не можемо запослити више људи него што их је било 2008. године, а нове надлежности нам се додељују. Ипак, имамо и стручне људе са искуством, као и младе колеге који заједно чине наш тим који одговорно ради свој посао. Тај наш професионализам је препознала и општинска власт која је одлучна да поправи социјално-економски положај наших најрањивијих суграђана, тако да данас имамо три пута већи буџет за социјалу него претходних година – објашњава директор Центра. Он напомиње да је и по питању помоћи корисницима увео неке новине, као што је питање једнократне помоћи коју у Белој Цркви не чини новац већ су то животне намирнице које корисници могу добити у продавницама које имају уговор о сарадњи са Центром. Идеја је да се тако спрече корисници да новац потроше ненаменски па да се већ за неколико дана појаве у Центру да траже још новца. Поред тога, Центар својим корисницима на исти начин обезбеђује и огрев са почетком хладног времена.

И. Владан

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква