ХИМНА... са свечане академије последњег дана „Дана Падине“

Падина

Завршени овогодишњи „Дани Падине“

А ЗА КРАЈ, СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА, ЗНА СЕ!

• Наши преци, упркос свим изазовима, успели да сачувају свој идентитет, и њихов примером треба да се руководе и данашње и будуће генерације – истакла је Маријана Мелиш, помоћница председника Општине Ковачица

Територију општине Ковачица Словаци су почели да насељавају 1802. године, када се њих стотинак населило на простор где је данашња Ковачица. Четири године касније, нова група Словака, стиже на простор данашње Падине. Тих 80-ак породица ту ће и остати, упркос свим тешкоћама, али ипак мањим него одакле су дошли, и они су прастоновници Падине, тако да се 11. септембар 1806. године обележава као дан оснивања тог места у општини Ковачица.

Свечаност обележавања 216. годишњице насељавања Словака у Падину почела је још 7. августа, меморијалним турниром у фудбалу, да би била настављена 20. августа, после којег је готово сваког дана одржаване рзане разне културне манифестације, изложбе, концерти, академије, спортска надметања… да би завршна свечаност, свечана академија, била одржана 11. септембра, ове године у сали Основне школе „Маршал Тито“.

После извођења државне химне и химне Матице словачке, госте је поздравила Марија Галас, директорка школе, а потом се присутнима обратила Маријана Мелиш, помоћница председника Општине Ковачица, која је у свом инспиративном говору (она је из Падине) између осталог истакла да су „наши преци, упркос свим изазовима, успели да сачувају свој идентитет, и њихов примером треба да се руководе и данашње и будуће генерације.“

О сећању на прошлост и разлозима доласка Словака на подручје данашње Падине, говорио је Мирослав Јурица, професор историје, напомињући да је Падина највише становника имала по попису из 1981. године – 6.000, али да се, нажалост, та бројка сваке године смањује.

После своје прве литургије, одржаној не случајно 11. септембра, говорио је и сениор банатски Слађан Данијел Срдић, нови свештеник у Падини, и то о религијским основама очувања националног идентитета и значају цркве за духовну опстојаност и у најтежим условима.

Учеснике скупа, бираним и пригодним речима, поздравили су и Ондреј Хлавча, председник Савета Месне заједнице Падина и Златко Шимак, потпредседник националног савета словачке националне мањине.

Потом је одржан културно-уметнички програм где је своје музичко умеће показао школски оркестар, као и солиста Павел Холош, а своје квалитете на виолини и клавиру исказали су Ема Јурица, односно, Маријана Марцек Валента.

(Фото: РТВ Ковачица)

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.