А ЗА КРАЈ... видимо се и догодине

Делиблато

Наши словеначки специјалитети“, по пети пут

КРАЉЕВСКИ НА „КРАЉЕВЦУ“, БАШ!

• Локална самоуправа општине Ковин и даље ће подржавати реализацију пројеката који имају за циљ афирмацију културних вредности свих националних мањина на територији општине Ковин – истакла је Лавиника Ђорђевић, сарадница у КЛЕР-у

У Делиблату, на „територији“ месног „Друштва спортских риболоваца“, на језеру „Краљевац“, у истоименом парку природе, ковинска подружница Удружења Словенаца „Логорска долина“ организовала је гастрономску манифестацију под називом „Наши словеначки специјалитети“, са специјалитетима који су и ове година справљани по рецептима штајерске кухиње.

Како то протокол налаже, пре кулинарског дела овог културног догађаја, гости и домаћини обишли су више културних знаменитости Делиблата, међу којима су, као архитектонски раритети, посебну пажњу привукле две цркве, и она румунска и она српска.

Након тог дела програма приступило се справљању словеначких специјалитета по штајерским рецептима, где су своје кулинарско умеће, уз подршку гостију из још неких градова из Србије где постоје удружења Словенаца, показали ученици и професори са куварског смера панчевачке Економске школе „Паја Маргановић“, да би онда ученици и професори са конобарског смера, на задовољство бројних гостију, одрадили свој део посла.

Овој већ традиционалној манифестацији присуствовала је др Милена Спремо, председница Националног савета словеначке националне мањине, у друштву са Сашом Радићем, председником Извршног одбора.

Међу гостима су били и представници Општине Ковин, а сем њих и представници туристичких организација Ковина, Панчева, Београда, Зрењанина, као и, разумљиво, из Љубљане.

Лавиника Ђорђевић, из Канцеларије за локални економски развој, после поздрављања свих присутних гостију је напоменула да ће, као и до сада, локална самоуправа општине Ковин и даље подржавати реализацију пројеката који имају за циљ афирмацију културних вредности свих националних мањина на територији општине Ковин, као и пружати сви неопходну помоћ свим удружењима које те вредности афирмишу на прави начин.

Саша Радић, председник Извршног одбора Националног савета словеначке националне мањине, истичући да му је драго што поново присуствује манифестацији која је од великог значаја за словеначку националну мањину, Словенце који живе на овим просторима, и што се се култура и традиција Словенаца популарише и путем гастрономије.

Јосип Вебер, председник Удружења Словенаца „Логорска долина“ и председник Организационог одбора манифестације, рекао је да је изузетно задовољан што се и ове године позиву организатора одазвао велики број гостију, напомињући да ће тај број следеће године бити и већи јер ће бити позвани представници и осталих школа из региона које имају угоститељске смерове.

Бројне госте на крају је поздравио и Александар Сармеш, управник Парка природе „Краљевац“, који није пропустио прилику да госте упозна са разним занимљивостима из свакодневице овог јединственог парка, о ретким примерцима флоре и фауне, као и о начину како се заштићују и одржавају.

Све у свему, био је то дан за уживање, не само у словеначким специјалитетима, него и у разметљивој природи, али и да се не забораве културне вредности овог краја, на ободима Делиблатске пешчаре, уникатног природног феномена.

(Фото: Удружење „Логарска долина“)

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.