Панчево

Завршен 23. Панчевачки џез фестивал

А  ЗА КРАЈ АУСТРИЈАНЦИ И НИШЛИЈЕ

• Последње фестивалско вече отворио је аустријски  дуо Дejвида Хелбока и Лоренcа Раба, а затворила нишка група Еyot

Двадесет треће издање Панчевачког џез фестивала ове године затворено је синоћ, 7. новембра, у Културном центру Панчева, концертима аустријског дуа – пијанисте Дejвида Хелбока и трубача Лоренcа Раба, као и нишке групе Еyot. Публика је,  током три дана, могла бесплатно да погледа наступе пет интернационалних састава музичара из Србије, Хрватске, Аустрије и Израела, као и документарни филм о Ирини Карамарковић.

Последње фестивалско вече отворио је концерт дуа Дejвида Хелбока и Лоренcа Раба. Двојица тамошњих музичара у напону снаге, који последњих неколико година граде самосталне успешне каријере на европској сцени савременог џеза, овом приликом су своје стваралачке опусе представили у новим аранжманима заснованим на тренутном надахнућу и импровизаторским интеракцијама. Хелбок и Раб определили су се претежно за мелодичне композиције у спором и средњем темпу, које су потом разрађивали кроз домишљату и често духовиту међуигру, користећи све потенцијале својих инструмената и пратеће електронске ефекте. Хелбок се представио и соло комадом посвећеним стваралаштву чувеног филмског композитора Џона Вилијамса.

Дejвид Хелбок је о сарадњи и свирању са Лоренcом Рабом рекао: „У нашем свирању највише волим спонтаност. Не радимо много на пробама. Дођем са новом песмом, мало је просвирамо, и све се потом дешава у тренутку. Свирамо записане песме, али их сваки пут изводимо другачије”. Хелбок је прокоментарисао и чињеницу да је у Панчеву одсвирао један од тек малобројних концерата пред публиком ове године: „У Аустрији и Немачкој је тренутно све затворено. Ово је вероватно мој једини концерт у новембру и заиста је сјајан осећај свирати пред публиком уживо. Чак и са мање људи због ограничења, другачија је енергија у односу на онлине концерте без публике. Не може се поредити. Публика је неопходна за добру енергију”.

У наставку вечери наступила је нишка група Еyот. Дејан Илијић на клавиру, Слађан Миленовић на гитари, басиста Марко Стојиљковић и бубњар Милош Војводић, овом приликом су се представили кроз одабир најбољих и најпознатијих нумера са свих пет албума. Са новог издања „557799“ су одсвирали насловну нумеру, као и композиције „Додола“ и „Линен“, док је публика имала прилику да чује и екстатична извођења хитова групе као што су „Дрифтерс“, „Рамонда Сербика“, и нумера „Хоризон“ са истоменог деби албума, која им је један од концертних адута током читаве каријере.

Дејан Илијић, композитор и фронтмен бенда, осврнуо се на досадашњу каријеру бенда, као и креативне идеје које красе Еyот до данас: „Од почетака је сличан концепт, али увек смо се трудили да нешто буде другачије, попут атмосфере или хармонских решења. Последњи албум је можда збир свих тих идеја које су се годинама вукле са нама, али никад нису испливале до краја“. Илијић је открио и како је бенд дошао до необичног назива албума: „То је био радни назив последње композиције коју смо снимили на албуму, јер има по два круга тих ритмова – пет, седам и девет осмина. То су ритмови којих има у нашој традиционалној музици, поготову доле у Нишу, у близини Бугарске и Македоније. Ја сам рођен у Ђевђелији и сваке године сам ишао тамо – растао сам уз ту музику и ушла ми је у крв. То је нешто што носим са собом, и што сам донео у бенд“.

Панчевачки џез фестивал одржан је у организацији Културног центра Панчева, уз покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Италијанског института за културу, Аустријског културног форума, Амбасаде Израела у Београду и Дунав осигурања.

(Фото: Драгослав Недић)