Данас је…

ДАН ГРАДА ПАНЧЕВА

    • “Ми долазимо ради ослобођења наше браће, а не у неку непријатељску земљу“, поручио је генерал Петар Рајачић, у зору 8. новембра 1918. године, када су српске трупе ушле у Панчево

Данас је 8. новембар, велики верски празник Митровдан, али и дан када су се српске трупе, под командом Петра Рајачића, тог дана, пре 102 године, искрцале из лађе „Хаћа“ и полако од Црвеног магацина кренуле ка центру града.  Први светски рат ближио се свом крају, још само три дана па ће, после Бугара, Италијана, Аустроугара… примирје са савезницима потписати и Немачка, и то у једном вагону недалеко од Париза.

Улазак српске војске у Панчево значио је поновни повратак Српске Спарте, и то после 200 година , у државу Србију, што је озваничено на Великој скупштини, одржаној 25. новембра у Новом Саду, да би после шест дана била створена и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

Аустроугарска, односно мађарска,  војска, тог 8. новембра 1918. брзо је разоружана, не пружајући никакав отпор јер је већ  била у повлачењу, тако да је Петар Рајачић истог дана власт пренео на, већ шест дана пре, формирано Српско народно веће. Истог дана преузете су и све институције власти и комуникација, све то без икакве освете према дотадашњим властодршцима, а што је било сасвим у складу са наредбом Петра Рајачића својим војницима, када им је, након уласка у „нашу лепу српску Војводину“, заповедио да се сви морају понашати „јуначки исправно и ниједном грађанину, без обзира на веру и народност, не сме фалити длака с главе“.

„Ми долазимо ради ослобођења наше браће, а не у неку земљу непријатеља“, поручио је командант Рајачић својим војницима, које се становници панчева дочекали са еуфоријијом на улицама, али и бројним присуством „дивној историјској служби Божјој у цркви“.

Генерал Петар Рајачић је носилац признања почасног грађанина Панчева, а и једна од главних панчевачких улица носи његово име.

Иначе, 8. новембaр, као Дан града (општине) Панчевци обележавају од 2001. године, до када се као Дан општине славио 6. октобар, дан ослобођења Панчева у Другом светском рату.

Реализацију пројекта „Град Панчево – знакови поред пута“ суфинансира(о) Град Панчево