ДОМАЋИНСКИ И ОДГОВОРНО... Душан Дакић

Наш домаћин

Душан Дакић, председник Општине Алибунар

АЛИБУНАР САДА ДИШЕ

ПУНИМ ПЛУЋИМА

• Биће инвестиција, стигло писмо о намерама из далеке Кине
• Изграђена нова зграда Основне школе у Владимировцу, а ускоро ће бити сређена и фискултурна сала Основне школе у Алибунару, али ту није крај
• Општина Алибунар  никада више није дала у закуп државног пољопривредног земљишта као ове године 

Идемо у Алибунар. Са задовољством, као и обично. Има у тој општини једно место, Селеуш се зове, а детињство, па момачки дани, па… то је оно што остаје. У Селуешу смо били два дана пре овог пута и присуствовали „Селеушком вишебоју“. Манифестацији која полако постаје бренд селеушке Колоније, а какву могу само да приреде потомци који не заборављају своје претке, напротив, памте их и прате у свему,  као  што то чине начелница Јужнобанатског управног округа, па председник и заменик председника Општине Алибунар, па директорка јединог комуналног предузећа у овој општини, па… шта мислите, да смо ми ту били само из професионалне радозналости, има нешто што је од тога много јаче… Отуд она друга реченица, с почетка текста.

Али вратимо се данашњем дану. Идемо да посетимо председника Општине Алибунар Душана Дакића, баш онако како смо се с њим договорили два дана раније, на „Селеушком вишебоју“.

СЕЛЕУШКИ ВИШЕБОЈ… поздравна реч Душана Дакића, председника општине

И ту смо. Најпре, сусрет са љубазном секретарицом, а убрзо са исто таквим председником, иначе, инжењером пољопривреде из Иланџе, места које је, хајде још да будемо још мало   пристрасни, четири километра удаљено од Селеуша, али које је познато по Милошу Црњанском, чији су родитељи били Иланџани, а он своје младалачке дане најрадије проводио у том месту.

Душан Дакић се на месту председника Општине Алибунар налази од пре 14 месеци, пошто је с те функције, вољом већине одборника, смењен Предраг Белић, из разлога који становници општине Алибунар и те како добро знају, те их ми овог пута нећемо помињати.

Баш због тих разлога, новом председнику први дани, па и месеци, нису били нимало лаки. Требало је много тога вратити у нормалу, почев од враћања дугова, па до нормалног функционисања свих јавних служби, у складу са сврхом њиховог постојања и са људима који ће свој посао подређивати интересима грађана, а не личним амбицијама појединаца.

Али да чујемо нашег љубазног домаћина, Душана Дакића.

-Најпре смо морали да решимо питање дуга Дома здравља, који је тада износио 90 милиона динара. Како? Тако што је Оштина, као оснивач, тај дуг преузела на себе, и тиме  омогућила редовно снабдевање ове установе свим потребним лековима и средствима. И не само то, до краја године Дом здравља биће сређен и споља и изнутра, како приличи установама тог типа – каже Дакић, на самом почетку нашег разговора, напомињући да је већ уређено неколико амбуланти Дома здравља.

  • А онда је требало почети са сређивањем стања у органима локалне самоуправе, од Општинске управе па надаље. Требало је успоставити нормално функционисање свих служби, али и стање међуљудских односа, што смо успели захваљујући адекватним персоналним променама – наставља наш саговорник, додајући и да је доста тога порађено на уређивању и саме зграде општинске управе и самоуправе, почев од прозора и намештаја па до сређивања грејања.

Упоредо са тим стварима, морало се брзо радити и на ономе што је редовни посао локалне самоуправе. Као један од значајнијих резултата, председник Дакић истиче чињеницу да  Општина Алибунар  никада више није дала у закуп државног пољопривредног земљишта као ове године и никада се више од тог посла није слило новца у буџет Општине, додајући да се питање узурпације решава у сарадњи са Пољопривредном инспекцијом.

Председник Дакић напомиње и да је затекао неке пројекте старе преко 20 година, које нико није прилагођавао новим околностима, тако да је и то посао који чека на брзу реализацију, ако се желе успеси, као што је изграђена нова школска зграда ОШ „Први мај“ у Владимировцу, али и коначно започете активности на сређивању спортске хале при Основној школи у Алибунару.  – Та хала до краја године биће спремна за наставу физичког васпитања за ученике школе, али и за спортисте и рекреативце, што ће младима наше општине бити од посебне користи – напомиње Дакић.

ТЕК ПОЧЕТАК… нова зграда ОШ „Први мај“ у Владимировцу

Кад смо већ код школа, председник Дакић најављује и сређивање зграде Основне школе у Банатском Карловцу, као и реконструкцију Светосавског дома у Иланџи у фискултурну салу, чиме би се, захваљујући и црквеним властима,  решио још један проблем са фискултурним салама.

-Посебно пажњу придајемо развоју школског спорта, али и сређивању постојећих и изградњи нових дечијих вртића. Средићемо просторије „Полетарца“ , и у Алибунару, и у Владимировцу, и у Банатском Карловцу, с тим што ћемо у овом месту изградити и нови вртић, како већ потребе налажу, јер су нам деца приоритет, то је наша будућност  и о њој морамо бринути – истиче председник Дакић.

С. Батало

Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013, бр.  384

Пројекат „Општина Алибунар – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Алибунар.