ЊИХОВ РАД СЕ ПАМТИ... овогодишњи лауреати јавног признања Града Вршца

Вршац

За Дан града додељена јавна признања најзаслужнијим Вршчанима

ИЗА ЊИХ ОСТАЈУ НЕИЗБРИСИВИ ТРАГОВИ

• За изузетан допринос у промоцији културе и уметности, постхумно, Повеља Града Вршца за 2022. годину додељена је Момиру Цветковићу

Поводом обележавања Дана града и гадске славе Светог Теодора Вршачког, 29. маја, градоначелница Вршца Драгана Митровић доделила је најзаслужнијим Вршчанима јавна признања.

Ево ко су овогодишњи лауреати:

За изузетне резултате остварене на пољу културног стваралаштва и очувању баштине, Награда за животно дело додељена је Павлу Влаховићу.

Павле Влаховић, између осталог, водио је КУД „Жарко Зрењанин“, данашњи КУД „Лазе Нанчића“, а оснивач је и два фестивала, два вршачка бренда: „Вршачке позоришне јесени“ и „Вршачког венца“, оба 1993. године.

За изузетан допринос у образовању и друштвену одговорност, Повеља Града Вршца за 2022. годину додељена је Удружењу за подршку ментално недовољно развијених особа „Отворено срце света“.

Ово удружење основано је 1979 године и интензивно ради на различитим програмима за шире друштвено прихватање ове рањиве, можда и најрањивије популационе групе, већ скоро 20 година. Захваљујући њиховој присутности у нашој заједници, идеја инклузије постала је ближа грађанима Вршца, а посебно деци, обезбеђујући на тај начин и услове за хуманије друштво.

За изузетан допринос у очувању природе и заштити животне средине Повеља Града Вршца за 2022. годину додељена је Миливоју Вучановићу.

Захваљујући Миливоју Вучановићу, чувару природе у ЈКП „Други октобар“, познатом и као „Миле Птичар“, сачуване су бројне ретке врсте птица на Вршачким планинама, а многе су се поново вратиле и тако обогатиле ово подручје, иначе богато флором и фауном, али Миле је Миле.

За изузетан допринос у привреди и хуманитарни рад, Повеља Града Вршца за 2022. годину додељена је Пери Мацури.

Мацура је један од највећих ктитора, али и један оф извођача радова на храму Светог Трифуна у Гудурици. Захваљујући њему обновљене су бројне просторије разних клубова и удружења, а покровитељ је и гудуричких фестивала „Златна јесен“ и „Дани младих вина“.

За изузетан допринос у промоцији културе и уметности, постхумно, Повеља Града Вршца за 2022. годину додељена је Момиру Цветковићу.

Цветковић је један од основача првог вршачког тонског студија, створио је бројне музичке групе, дао свој печат вршачкој „Берби грожђа“ и „Вршачком венцу“, био успешна директор Културног центра и Народног позоришта „Стерија“, основао Удружење љубитеља џеза, блуза и електронске музике „Џезтроник“…